Armstrong op avontuur

Lance Armstrong traint in de Verenigde Staten dagelijks hard om zijn comeback in de Tour de France in 2009 tot een succes te maken. Foto AP Beeld
Lance Armstrong traint in de Verenigde Staten dagelijks hard om zijn comeback in de Tour de France in 2009 tot een succes te maken. Foto AP

SITTARD - Wat de beweegreden ook is voor zijn rentree in het peloton, feit is dat Lance Armstrong niks te winnen heeft, alleen maar te verliezen. In een interview met het Amerikaanse blad Vanity Fair zegt Armstrong (36) dat hij niet wil terugkeren naar de Tour de France voor een tweede plek. Voor iemand die 3,5 jaar geen wedstrijden heeft gereden, is het op zijn minst een gewaagde uitspraak.

Ook al liep Armstrong na zijn afscheid in 2005 drie marathons (twee keer New York, een in Boston) en deed hij mee aan mountainbikewedstrijden, de Tour de France winnen is van een totaal ander niveau.

Het gemak waarmee Armstrong zichzelf bombardeert tot dé Tourfavoriet van 2009 zegt veel over zijn narcistische karakter. In het universum van Lance draait alles om Lance zelf. Door zijn wonderbaarlijke metamorfose van kankerpatiënt tot zevenvoudig Tourwinnaar is Armstrong gaan geloven dat hij alles en iedereen naar zijn hand kan zetten.

Zijn aangekondigde herrijzenis is publicitair alvast een gouden zet. Het kankerfonds van de renner zal er wel bij varen, zoals ook de media-aandacht zal pieken overal waar Armstrong opduikt. Of de wielerwereld ook blij moet zijn met de rentree van Armstrong, is een andere zaak. Juist nu het wielrennen via strenge antidopingprogramma's een nieuwe weg probeert in te slaan, lijkt de terugkeer van Armstrong (en die van de geschorste Ivan Basso in oktober) een vergiftigd geschenk.

De Franse pers, toch al de gezworen vijand, zal niet nalaten om de Amerikaan opnieuw in diskrediet te brengen. De polemieken over zijn vermeende dopingverleden - Armstrong is nooit betrapt - zullen weer in alle hevigheid worden gevoerd, met alle gevolgen van dien voor het imago van de wielersport. Met de belofte van Armstrong om zijn bloedwaarden op internet te publiceren, zullen zijn tegenstanders geen genoegen nemen.

Op weg naar een glorieuze rentree in de Tour heeft Armstrong alvast één belangrijke klip omzeild. De ASO, organisator van de Tour de France, liet gisteren weten dat de Amerikaan volgend jaar welkom is, althans als hij zich aan de strenge dopingregels houdt.

Mocht hij weer in zee gaan met zijn ex-ploegleider Johan Bruyneel dan kan hij wellicht bij Astana onderdak, waar Alberto Contador de kopman is. In zijn hoofd is Armstrong klaar voor het gevecht. Zeker nu het leven buiten de koers hem blijkbaar weinig anders te bieden heeft. (PATRICK DELAIT)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden