Armoede onder kinderen buiten de grote stad neemt toe

Bijna 200.000 kinderen groeien in Nederland op in een gezin met een bijstandsuitkering. Hun aantal is tussen 2009 tot 2012 met 10 procent gestegen. De armoede onder kinderen neemt vooral buiten de grote steden toe. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de werkgroep Kinderen in Tel.

Kinderen komen aan voor de eerste schooldag van basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch.Beeld anp

In heel het land leven kinderen in armoe. Veel van hen wonen buiten de grote steden. De armste wijken voor kinderen om op te groeien zijn in Leeuwarden, Woerden, Amersfoort, Lelystad en Heerenveen. De grote steden Rotterdam en Amsterdam doen het steeds beter, in Den Haag nemen de achterstandsproblemen echter wel toe.

Amsterdam en Rotterdam
In Rotterdam, van oudsher slecht scorend, komt geen enkele wijk nog voor in de top tien van slechtste wijken. Ook Amsterdam gaat vooruit met nog drie wijken in de top 100 van slechte wijken tegenover acht een paar jaar eerder.

Kinderen in Tel is een werkgroep van het Kinderrechtencollectief en bestaat uit onder meer Defence for Children, Unicef Nederland, Stichting Kinderpostzegels Nederland, Jantje Beton en het Verwey-Jonker Instituut.

Zij zeggen dat de risico's van armoe onder kinderen nog te vaak worden onderschat door beleidsmakers en politici. 'Armoede gaat vaak gepaard met meer achterstandsleerlingen, achterstandswijken en meldingen van kindermishandeling.''

Decentralisatie
Met ingang van komend jaar worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdzorg. Kinderen in Tel roept gemeenten op met een goede aanpak te komen zodat kinderen dezelfde kansen krijgen.

Het CDA wil een debat met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken over de armoede onder kinderen, aldus het Tweede Kamerlid Pieter Heerma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden