Armoede bij kind van ouder zonder verblijfsstatus

Veel kinderen met een verblijfsvergunning of de Nederlandse nationaliteit leven in armoede omdat het ­gezin als geheel geen recht heeft op toeslagen, bijstand of opvang.

'Dit kan niet en dit mag niet,' zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer Beeld anp
'Dit kan niet en dit mag niet,' zegt Kinderombudsman Margrite KalverboerBeeld anp

Dat komt door de Koppelingswet. Om de situatie van die kinderen te verbeteren, is het zaak dat ze op papier worden ontkoppeld van ouders zonder verblijfsvergunning.

Die oproep doet de nationale Kinderombudsman, samen met de kinderombudsmannen uit de drie grote steden.

De kinderen zwerven soms van adres naar adres of worden uit huis geplaatst. Zij worden achtergesteld bij kinderen met ouders die wel in Nederland mogen wonen. "Dit kan niet en dit mag niet," zegt Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

Bijna opgelost
Een ouder zonder verblijfsvergunning mag hier niet werken en daardoor kan hij of zij het gezin niet onderhouden. In Nederland is het voor kinderen ook onmogelijk om zelf geld van de overheid te krijgen. Bovendien bepaalt de Koppelingswet dat een gezin geen toeslagen en bijstand krijgt als een van de ouders niet in Nederland mag wonen.

De wet zou volgens Kalverboer en haar collega's uit de drie grote steden moeten worden aangepast, zodat een gezin met een ouder zonder verblijfsvergunning toch geld ontvangt. Ook moet het mogelijk worden dat kinderen zelf geld krijgen van de overheid, zeker als dat niet via hun ouders kan.

Bijna opgelost
De Amsterdamse Kinderombudsman Anne Martien van der Does schetst dat het probleem in Amsterdam inmiddels beter is geregeld. Naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof in de Amsterdamse zaak Chavez/Vilchez krijgen illegale ouders die voor hun Nederlandse kinderen moeten zorgen, toch een verblijfsstatus.

"Juridisch gezien is het probleem bijna opgelost," zegt Van der Does. "Behalve dat woningen nog lastig zijn, maar dat geldt voor iedereen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden