Armeense slachtoffers van Turkse bloedbaden heilig verklaard

De Armeens-Apostolische Kerk heeft de honderdduizenden slachtoffers van de bloedbaden in Turkije honderd jaar geleden tot martelaar verklaard. Daarmee worden ze binnen de kerk als heilig beschouwd. 

Armeens-Apostolische kerkleiders. Beeld getty
Armeens-Apostolische kerkleiders.Beeld getty

De plechtigheid had vanmiddag plaats op het plein voor de kathedraal in Etsjmiadzin, de hoofdzetel van de kerk. Sinds de achttiende eeuw is er binnen de kerk niemand heilig verklaard.

Armeense kerken, waaronder de Surp Hoki in Amsterdam, waren gedurende de dienst live met Etsjmiadzin verbonden. De dienst duurde tot 17.15 uur. Dan is het in Armenië 19.15 uur, een verwijzing naar het jaar (1915) waarin de massamoord op de Armeniërs in het toenmalige Osmaanse Rijk plaatshad. In alle kerken, behalve die in Turkije, werden de Armeense kerkliederen Surb Surb en Hayr Mer (Onze Vader) gezongen, waarna de klokken honderdmaal werden geluid.

De Armeens-Apostolische Kerk is in 301 gesticht en daarmee een van de oudste kerken in de wereld. De kerk heeft in totaal ongeveer 6 miljoen leden, van wie er circa 25.000 in Nederland wonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden