Armeense genocide herdacht met protestmars Amsterdam

Tijdens de herdenking van de Armeense genocide, zaterdag precies 101 jaar na dato, hebben honderden mensen een tocht gelopen van het Museumplein naar het Beursplein.

Honderden sympathisanten vertrokken vanaf het Museumplein richting het Beursplein. Beeld Nisan Sarican
Honderden sympathisanten vertrokken vanaf het Museumplein richting het Beursplein.Beeld Nisan Sarican

Aangekomen op het Beursplein luisterde de menigte naar een aantal toespraken. Armeense, Koerdische en Aramese sprekers stonden stil bij de dood van honderdduizenden Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. De tocht van het Museumplein naar het Beursplein verliep zonder incidenten, aldus een van de organisatoren.

Uitdroging
Tijdens de jaarlijkse herdenking gaat men terug naar het begin van de Armeense genocide: op 24 april 1915 arresteerden de Jonge Turken, de toenmalige machthebbers van het Ottomaanse rijk, op bevel van minister van Binnenlandse Zaken Talaat Pasja de belangrijkste Armeense intellectuelen en leiders van het land. Ze werden gedeporteerd en later vermoord.

Het was het begin van de Armeense genocide. In de rest van het Ottomaanse rijk werden honderdduizenden Armeniërs uit hun huizen gehaald en gedeporteerd naar onder meer de Syrische woestijn. Velen werden onderweg vermoord of stierven door uitdroging of uitputting. De schattingen van het aantal slachtoffers variëren van 800.000 tot anderhalf miljoen, circa de helft van de twee miljoen Armeniërs in het Ottomaanse rijk.

Turkije ontkent
Sinds de jaren zestig vragen Armeniërs wereldwijd erkenning voor de genocide. Zij wijzen op rechtbankverslagen en op getuigenissen van overlevenden en van Duitse en Oostenrijkse officieren en diplomaten die laten zien dat de Jonge Turken de Armeniërs wilden uitroeien. Turkije ontkent dat sprake is geweest van een genocide en spreekt van een oorlog waarbij evenveel of misschien wel meer Turkse slachtoffers zijn gevallen.

Ook zaterdag stond de mars in het teken van erkenning. Aanwezigen droegen spandoeken met teksten als: 'Mijn oma is het niet vergeten, mijn vader is het niet vergeten, ik vergeet het ook niet!' Veel Armeense vlaggen in de kleuren rood, blauw en oranje werden getoond. Volgens de organisatie van de herdenking hebben mensen van de Turkse ambassade foto's gemaakt tijdens de betoging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden