Arme mensen mijden steeds vaker dure tandarts

Mensen met een laag inkomen gaan veel minder vaak naar de tandarts dan mensen uit de hoge inkomensgroepen. Tandartsen zijn bezorgd: hun zorg dreigt een luxe product te worden.

'Tandzorg moet terug in basisverzekering'Beeld anp

Uit resultaten van de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die maandag zijn gepubliceerd, blijkt een duidelijk verband tussen inkomen en tandartsbezoek. De samenhang is anders dan die tussen inkomen en andere vormen van zorg: mensen met een lager inkomen bezoeken juist vaker de huisarts, specialist of psycholoog dan mensen met een hoger inkomen.

Van mensen in de laagste inkomensgroepen gaf liefst 30 procent aan vorig jaar niet naar de tandarts te zijn geweest. In de hoogste inkomensgroep is dat maar 10 procent.

Jongeren wel gratis zorg
De kosten voor de tandarts worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen tot 18 jaar wordt tandartsbezoek wél vergoed uit de basisverzekering, en in die groep is dan ook geen verschil te zien tussen de inkomensgroepen. Jongeren tussen 12 en 16 jaar gaven in het onderzoek vrijwel zonder uitzondering (97 procent) aan in 2015 naar de tandarts te zijn geweest.

Ruim een derde van de Nederlanders ging vorig jaar naar de mondhygiënist: van mensen met een laag inkomen ging 30 procent, voor Nederlanders met een hoog inkomen lag het percentage op 40.

Volgens tandartsen gaat een groeiende groep nooit meer naar de tandarts, tot het helemaal misgaat. "Dat zien we vooral in sociaal-economisch zwakkere gebieden,'' zegt Hans Scholten van beroepsgroep KNMT (Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde). Ook ouderen bezoeken de tandarts steeds minder.

Volgens de SP in de Tweede Kamer moet de tandarts terug in het basispakket. "Vroeger kon je aan iemands gebit zien hoeveel hij verdiende,'' zegt Kamerlid Renske Leijten. "Die kant gaan we nu weer op. En dat is verschrikkelijk.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden