Arme en rijke ­bewoners mengen heeft nauwelijks zin

Arme huishoudens die naar rijkere buurten worden verplaatst, hebben daar sociaal-economisch geen baat bij.

Jules Hameleers
Een straat in de Kolenkitbuurt. Volgens Miltenburg hebben de bewoners er sociaal-economisch geen baat bij naar een rijkere buurt te verhuizen. Beeld Rink Hof
Een straat in de Kolenkitbuurt. Volgens Miltenburg hebben de bewoners er sociaal-economisch geen baat bij naar een rijkere buurt te verhuizen.Beeld Rink Hof

Dat stelt sociologe Emily Miltenburg, die is gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar duizenden buurten in heel Nederland, aan de hand van cijfers van het CBS.

Het mengen van arme en rijke bewoners leidt tot verbetering van een achterstandswijk, zo wordt vaak gedacht. Miltenburg stelt echter dat de samenstelling van de buurt nauwelijks invloed heeft op de baankansen en het inkomen van haar bewoners.

Ontheemd
"Door naar Centrum te verhuizen, gaan mensen niet ineens meer verdienen of krijgen ze sneller een baan," zegt Miltenburg. "In de praktijk leven mensen langs elkaar heen. Ze praten helemaal niet met elkaar."

Daarnaast blijkt dat mensen die een sociale huurwoning mogen uitkiezen in de beste buurten van Amsterdam, dit vaak niet doen. "De helft van de mensen verhuist binnen hun buurt. Ze voelen zich ontheemd dat ze hun huis uit moeten."

Structureel probleem
Het verhuisbeleid kan wel een positief effect op kinderen hebben, stelt Miltenburg. "Voor hen kan het heel veel uitmaken of ze in Oud-Zuid wonen of in de Kolenkitbuurt." Ook kan een wijk met diverse inkomensgroepen criminaliteit en overlast tegengaan, voorzieningen verbeteren en voor een positiever imago zorgen.

Het is Volgens Miltenburg van belang om bij mensen van bepaalde groepen achter de voordeur te gaan kijken. "Dat bijvoorbeeld alleenstaande moeders met kinderen een negatieve invloed ondervinden van een achterstandsbuurt laat een structureel probleem zien. Er is iets aan de hand met die groepen, niet met de buurt op zich. Om deze groepen te helpen, moet je de oplossing niet in de wijk zoeken."

Lees ook: Verhuizen naar een betere buurt voor meer kansen? Klinkt leuk, werkt niet [+]

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden