Armando Museum verloren

AMERSFOORT - Het pand en de toren van het Armando Museum in Amersfoort zijn niet meer te redden. In het museum brak maandagmiddag rond half twee brand uit. Het museum is gevestigd in de negentiende-eeuwse Elleboogkerk aan de Langegracht.Omdat de toren van het museum op instorten staat, zijn alle gebouwen in de omgeving ontruimd. Voor omwonenden is een opvanglocatie in het stadhuis ingericht. ''Op dit moment hebben enkele tientallen mensen zich gemeld in de opvanglocatie. We houden er ernstig rekening mee dat de mensen hier vannacht ook moeten blijven'', liet een woordvoerder van de gemeente Amersfoort weten.

De directeur van het Armando Museum, Gerard de Klein, denkt dat de hele collectie van het museum verloren is gegaan. ''Het is zwaar klote. We staan hier in elkaars armen te huilen.'' Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het museum. Toen de medewerkers door de brandweer werden gewaarschuwd, mocht niemand het pand meer in.

Het pand naast het museum wordt gerenoveerd. De Klein laat weten dat dat pand in de steigers staat en dat op het moment van het uitbreken van de brand dakbedekkers aan het werk waren. Officieel is er over de oorzaak van de brand nog niets bekend.

Het museum toont het werk van een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars: Armando (Amsterdam 1929). Zijn werk omvat grote en monumentale schilderijen en sculpturen, tekeningen en poëtische grafiek. Het museum is ook een documentatie- en kenniscentrum voor het werk van Armando. In het kader van de tentoonstelling 'In het woud' hingen er nu ook werken van andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer, Hercules Segers, Andreas 'Andries' Schelfhout, Jacob van Ruisdael, Anton Mauve, M.A. Koekkoek, Ch.F. Daubigny en Willem Bastiaan Tholen. Ook deze werken moeten als verloren worden beschouwd.Armando: Het is een ramp

AMERSFOORT - De verwoestende brand in het Armando Museum is een ''ramp''. Dat zei de kunstenaar maandagmiddag. ''Alles is verloren. Het is rampzalig'', aldus Armando.

Het museum dat gevestigd is in de negentiende-eeuwse Elleboogkerk aan de Langegracht bevat 21 schilderijen, een sculptuur en documentatie van Armando.

''Het is verschrikkelijk, omdat al dat werk onvervangbaar is.'' Armando (Herman Dirk van Dodeweerd) doelt niet op zijn eigen werk maar ook op de andere kunstschatten van het museum, zoals een grafiek van Dürer. Deze grafiek is onderdeel van de tijdelijke tentoonstelling In het Woud - Op zoek naar betekenis in het Armando Museum. ''Daardoor hangen er er hele bijzondere werken zoals van Hercules Seeghers. Dat oeuvre is zo klein; het is verschrikkelijk dat er nu iets van verloren is.''

Het is volgens Armando een geluk dat de vaste collectie op dit moment in een opslag staat buiten het museum. De in Amsterdam woonachtige kunstenaar hoorde het nieuws onderweg van een bekende en kreeg later bevestiging van het museum. ''Ze belden me in tranen op.'' Armando weet nog niet of hij naar Amersfoort gaat om te kijken wat er nog over is van de collectie. ''Wat moet ik daar nog zoeken.'' (ANP)Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden