Plus

Arjan Vliegenthart: 'Gelijke kans voor Bas én Mohammed'

De gemeente komt met een speciale aanpak van de werkloosheid onder allochtone jongeren. Discriminatie, vindt de VVD. Wethouder Arjan Vliegent­hart (SP) snapt de verontwaardiging niet.

Arjan Vliegenthart: 'Allochtone jongeren hebben minder vaak een handig netwerk' Beeld Marc Driessen
Arjan Vliegenthart: 'Allochtone jongeren hebben minder vaak een handig netwerk'Beeld Marc Driessen

Burgemeester en wethouders van Amsterdam zullen jonge Turkse of Marokkaanse werklozen meenemen bij een werkbezoek. "Normaal gesproken lopen wij altijd bij de directie naar binnen, nu zullen we eerst even bij personeelszaken langsgaan," zegt wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie). Wie weet levert het vruchtbare contacten op.

Het betrekken van jonge allochtonen bij werkbezoeken is een van de wapens in de strijd tegen de hoge werkloosheid van jongeren van allochtone komaf.

Morgen discussieert de gemeenteraad over het plan. De VVD heeft al vragen gesteld. Volgens raadslid Marianne Poot staat de aanpak van het college haaks op het bieden van gelijke kansen. "Vooral discriminatie bij allochtone jongeren is onacceptabel, maar dit moeten we niet bestrijden met nog meer discriminatie," zegt ze.

Vliegenthart begrijpt niets van de verontwaardiging. "VVD zou juist moeten applaudisseren," zegt hij. "Onze aanpak is niet oneerlijk, we proberen juist gelijke kansen te creëren voor iedereen. Dat Mohammed net zo veel kans heeft op een baan als Bas. Als ze dat niet begrijpt, dan wil ze het niet begrijpen."

Maar Bas zal ook wel met de burgemeester of wethouder mee willen, maar dat is alleen weggelegd voor Mohammed. Is dat niet oneerlijk?
"Nee, want we zien verschillen in de cijfers. Voor heel Amsterdam is de jeugdwerkloosheid teruggebracht tot 9,3 procent in 2015, dat is onder het landelijk gemiddelde. Onder jongeren met een niet-westerse achtergrond is dat 13 procent. Bas en Mohammed hebben niet dezelfde kans, ook al hebben ze dezelfde opleiding genoten. Ik vind dat onbestaanbaar."

U heeft geen principiële bezwaren om sommige groepen meer te helpen dan andere?
"Niet als groepen minder profiteren dan andere. In dit geval geldt dat voor jongeren met een niet-westerse achtergrond, maar als we zien dat andere groepen achterstand oplopen, gaan we die ook helpen."

Hoe verklaart u de achterstand van allochtone jongeren op de arbeidsmarkt?
"Zij beschikken minder vaak over een handig netwerk. Ze hebben geen vrienden of vriendinnen die hen kunnen helpen, of ouders met goede contacten. Dat scheelt."

13%

De jeugdwerkloosheid is in heel Amsterdam teruggebracht tot 9,3 procent. Onder allochtone jongeren is dat 13 procent

"Wat ons verder opvalt, is dat veel van deze jongeren kiezen voor een baan waarbij ze geen vieze handen krijgen. Ouders die zelf wél met hun handen hebben gewerkt, stimuleren hun kinderen juist te kiezen voor een economische opleiding, terwijl die vaak veel minder kans biedt op werk."

"De derde oorzaak is discriminatie onder werkgevers."

Discriminatie is lastig aan te tonen en dus moeilijk uit te bannen. Wat gaat u doen?
"Dat klopt. We hebben al geëxperimenteerd met mysteryguests, waarbij we niet-westerse jongeren langssturen en kijken wat er gebeurt. Als we iemand betrappen, springen we daarbovenop. De slechte werkgevers pakken we aan. Maar we willen nu ook juist de goede werkgevers in het zonnetje zetten. Goede voorbeelden werken inspirerend en zo proberen we het onbekend-maakt-onbemindgevoel te lijf te gaan."

U stelt ook de Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) aan de orde. Veel werkgevers vragen om een VOG omdat zij willen weten of de sollicitant een crimineel verleden heeft. Dat is toch niet zo gek?
"Zeker niet. Ik begrijp best dat werkgevers dit willen weten. Maar de VOG kan ook onnodig belemmeren. Jongeren denken vaak dat ze zo'n verklaring al niet meer krijgen als ze een keer door rood licht zijn gefietst. En dan solliciteren ze niet."

"We willen hiervoor extra aandacht vragen en ook kijken welke informatie een werkgever precies nodig heeft. Voor een baan in de kinderopvang is een andere VOG nodig dan voor iemand die een heftruck bestuurt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden