PlusMijn Amsterdam

Arjan Ederveen: 'Als iets goed is, waarom zou je het dan veranderen?'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Arjan Ederveen.

Arjan EderveenBeeld Tammy van Nerum

Mijn buurt
"De Haarlemmerdijk. Met leuke winkeltjes, maar erg veel verkeer. Waardeloos. De buurtvereniging doet z'n best, maar beter wordt het maar niet. Als ik een pak melk bij de Albert Heijn wil halen, steek ik over met gevaar voor eigen leven. Dat ik daar woon, maakt me natuurlijk een gelukkig mens, maar die drukte is een storende factor. En een fijne kluif voor GroenLinks."

Fijnste plek om te spelen
"Wipkippen. Of bedoel je iets anders? Die in de Jordaan. Daar ging ik altijd op zitten. Ik ben er een keer met mijn dronken hoofd vanaf gevallen en brak mijn sleutelbeen. Waar zijn die wipkippen gebleven? Je mag ook niks meer tegenwoordig, met al dat veiligheidsgedoe. Als er ergens nog een staat en die moet óók weg, mag die bij mij als monument in de tuin."

Beeld Tammy van Nerum

Plek om te sporten
"Thuis in mijn bed. Meer hoef ik daar niet over te zeggen, toch?"

Theater
"The Movies, bij mij in de buurt. Als ik vrij ben, ga ik eerder daar naar de film dan naar het theater. Klein, gezellig, muffig en je glas mag er nog mee de zaal in."

Coffeeshop
"Daar hoef ik niet naartoe, want ik verbouw mijn eigen wiet. Vijf planten ja, daar houd ik me aan. Een vriendin in Friesland ook, maar bij haar was toch een inval. Ik vind het softdrugsbeleid stom, het waait alle kanten op."

"Zodra er christenen in de regering zitten, wordt alles teruggedraaid. Je moet het vrijgeven, de overheid moet het zelf gaan verkopen. Kunnen ze een zakcentje verdienen. Kunnen ze de politie van betalen die harddrugs opspoort."

Restaurant
"De Engelbewaarder op de Kloveniersburgwal. Zo'n bruin café met lekker eten dat al 100.000 jaar bestaat. Als iets goed is, waarom zou je het dan veranderen?"

Beeld Tammy van Nerum

Kerk
"De Posthoornkerk op de Haarlemmer­straat. Ik zie vanuit mijn tuin de torens. Mooi gebouw, van Cuypers. Er zijn feesten, je kunt stemmen - het werkt als een tiet. Of ik iets met religie heb? De bom erop! Ik hou niet van collectieve belijdenis."

Museum
"Eye. Ik hou van film en er zijn ook leuke tentoonstellingen. Wat ik daar het laatst gezien heb? Ik geloof zo'n moeilijke Spaanse film. O nee, een trage, over het sterven van de Zonnekoning."

Fijn terras
"Bij Homeland, op het Marineterrein. Je hebt er tot laat zon, goed eten, het heeft een jarenzestiginrichting, er werken en komen leuke mensen. Het is zo'n eiland met een muur eromheen, waarbinnen je je fiets ook nog gemakkelijk kwijt kunt."

Avond op stap met
"Howie, mijn man. Howie houdt bij wat er gebeurt in Amsterdam, dus we komen altijd ergens. Dansen? Nee, ik ben meer van buiten, rust, de biertjes, de bloemetjes, de bijtjes. Howie is meer van het nacht­leven, van het praten."

Standbeeld
"Dat wapperende lint van rood staal, vlak bij de Apollolaan, tegenover de Apollohal, een bevrijdingswimpel voor de Canadese militairen. Je moet zien wat de bedoeling is. Soms heb je kunst die eruitziet alsof het niet af is, of dat het is stukgemaakt. Iedereen moet het kunnen begrijpen. Het moet niet het resultaat zijn van een klaarkomende beeldhouwer."

Beeld Tammy van Nerum

Park
"Het Stenen Hoofd, daar laat ik mijn hondjes uit. Vuilnisbakkies Blaf en Maggie. Maggie naar Maggie Smith, die Britse actrice, omdat ze precies zo kan kijken."

Dit kan veel beter
"De kruising Haarlemmerdijk-Korte ­Prinsengracht. Een trechter, waar alles vanaf de Buitenring onder het spoor door de stad ingaat. Het is wachten tot er een dode valt."

Rijp voor de sloop
"Als je met je rug naar het Olympisch Stadion staat en dan naar links naar voren kijkt, staat daar zo'n urinegeel gebouw met bogen. Een monster is het en het was er opeens. Why, o why?!"

Beeld Tammy van Nerum

Ik voel met Amsterdammer, omdat
"Toeristen mij, als ik voor mijn huis zit, vragen waar Anne Frank woont. Dat leg ik uit en zeg er dan bij: She's not home."

Wil altijd nog
"Geen idee. Als je iets wilt doen, moet je niet wachten. Dus heb ik het al gedaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden