Arianne Tange wint quiz eindejaarsquiz 2011

Twee deelnemers aan de Parool Eindejaarsquiz 2011 maakten geen fouten. En negen mensen hadden één antwoord fout. Een close finish dus, met Arianne Tange uit Amsterdam als winnaar van de eerste prijs, een vijfsterrenovernachting voor twee personen in het Marriott Hotel bij het Leidseplein.

Wim Veerman uit Amsterdam werd tweede (een diner voor twee bij restaurant Fifteen) en de derde Amsterdamse prijswinnaar, S.R. Bangma, kan met vier personen lunchen bij het Vlaamsch Broodhuys.

Tweedeprijswinnaar Veerman vond de quiz, meldde hij per mail, 'niet zo moeilijk als andere jaren en in een paar uurtjes gepiept'.

Internet was dit jaar opnieuw een goede informant - 'Zoeken kan ik, parate kennis is niet mijn fort' - maar ook een grote vervuiler. Veerman: 'Niet langer is sprake van een objectieve waarheid (voor zover die bestaat), maar van een waarheid van het getal. Het aantal hits dat een bewering op internet oplevert (...) Wat dat betreft voert Wikipedia natuurlijk de lijst met vervuilers aan; geen medium zo geschikt voor het verspreiden van hele én halve waarheden en het oeverloos propageren van broodjeaapverhalen.' En ja, daarmee kun je in zo'n quiz natuurlijk behoorlijk voor schut gaan.

Logisch nadenken hielp veel. Zoals bij de vraag waar het afgebeelde getatoeëerde vel hing. Dat vel was, wist Veerman stellig, eigendom van het AMC. En daar begon de twijfel. 'Ik neem aan dat het AMC dit soort unieke stukken uit zijn collectie tegenwoordig toch niet uitleent aan het Tattoo Museum van meneer Schiffmacher? De andere opties zijn echter zeker niet waar,' aldus Veerman. Dus koos hij, terecht, voor Schiffmacher.

Onder de circa 250 mededingers scoorde niemand een bittere nul. Toch waren er nog acht inzenders die slechts één van de veertig vragen goed wisten te beantwoorden. Een enkele inzender vroeg zich af wat toch in hemelsnaam een bondje was (vraag 19) en niet iedereen zal geraden hebben dat Amsterdamse kinderen het slimst zijn en dat Amsterdammers langer leven, maar volgens daklozen en junken wel opgroeien tot 'nare, onaardige lieden'.

Om maar een paar oplossingen te noemen. En dat Britse criminelen zich kennelijk beter thuisvoelen in de stad dan Belgische schrijvers en Guatemalteekse zandkunstenaars, zal die half procent van alle Amsterdammers - de advocaten - vermoedelijk deugd doen.

De oplossing:

1-b, 2-d, 3-a, 4-a, 5-a, 6-d, 7-d, 8-a, 9-c, 10-d, 11-b, 12-c, 13-a, 14-b, 15-b, 16-b, 17-b, 18-b, 19-d, 20-d, 21-b, 22-d, 23-d, 24-a, 25-c, 26-a, 27-b, 28-d, 29-d, 30-b, 31-c, 32-d, 33-a, 34-b, 35-a, 36-a, 37-d, 38-a, 39-b, 40-d.


1e prijs

Overnachting in het vijfsterren Amsterdam Marriott Hotel op het Leidseplein voor twee personen met toegang tot de Executive Lounge, waar een gratis ontbijt en avondcocktail worden aangeboden (datum op basis van beschikbaarheid en op aanvraag).

2e prijs
Een compleet verzorgd diner voor twee personen bestaande uit een aperitief, driegangenmenu, driegangenwijnarrangement en kopje koffie of thee (datum op basis van beschikbaarheid en op aanvraag) bij restaurant Fifteen.
Fifteen leidt jaarlijks jongeren met een achterstand op voor banen in de horeca.
Zie www.fifteen.nl

3e prijs

Een compleet verzorgde lunch voor vier personen bij het Vlaamsch Broodhuys. Het Vlaamsch Broodhuys bakt zoals topkoks koken en laat Nederland kennismaken met 'brood zoals brood bedoeld is'. Kijk voor een vestiging op www.vlaamschbroodhuys.nl.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden