Manchester

Ariane Grande hervat wereldtournee

Op 22 mei is bij de Manchester Arena in Manchester een zelfmoordaanslag gepleegd, na een concert van Ariana Grande. Er vielen 22 doden. Volg hier het laatste nieuws.

null Beeld anp
Beeld anp

Ariana Grande heeft haar Dangerous Woman Tour weer opgepakt. De zangeres hervatte gisteren haar tour in Parijs, voor het eerst sinds de aanslagen in Manchester.

Zondag gaf Grande samen met een reeks artiesten een benefietconcert in Manchester voor de slachtoffers en nabestaanden.

Ariana Grande. Beeld anp
Ariana Grande.Beeld anp

De Britse politie heeft gisteren opnieuw twee arrestaties verricht in het onderzoek naar de zelfmoordaanslag in Manchester.

Een twintigjarige man werd in de wijk Harpurhey in Manchester aangehouden, liet de politie via Twitter weten. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag.

Een andere man die werd gezocht, meldde zich vrijwillig op het politiebureau.

Er zijn tot nu toe 21 mensen gearresteerd. Twaalf van hen werden zonder aanklacht weer vrijgelaten. Negen mensen zitten nog vast.

De Britse politie heeft dinsdag opnieuw een verdachte aangehouden in verband met de zelfmoordaanslag in Manchester.

De 38-jarige man werd opgepakt op Heathrow Airport. De politie benadrukt dat de arrestatie gepland was, en dat de luchthaven niet in gevaar is geweest.

Tot nu toe werden 19 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag. Twaalf daarvan zijn weer vrijgelaten, zonder aanklacht. Zeven mensen zitten nog vast voor verhoor, aldus de politie.

Tienduizenden mensen hebben zondagavond het benefietconcert voor de slachtoffers van de aanslag in Manchester bijgewoond. Het concert werd in meerdere landen op televisie uitgezonden. Op NPO3 keken ruim 726.000 mensen.

One Love Manchester, in het stadion Old Trafford Cricket Ground, begon rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag bij het concert van Ariana Grande op 22 mei en die van de aanslagen zaterdagavond in Londen.

Grande bedankte haar fans voor hun komst en vertelde hoe ze een moeder van een van de slachtoffers had ontmoet. "Toen moest ik erg huilen", vertelde ze met een snik in haar stem. "Maar toen zei de moeder dat ik daarmee moest stoppen. Mijn dochter wil je niet zien huilen, ze wil je hits horen."

Veel mensen hadden moeite hun emoties de baas te blijven. Vooral het optreden van Niall Horan was emotioneel. Hij droeg zijn song This Town op aan de slachtoffers van de aanslagen.

Moed en kracht
Met het concert wilde Grande zo veel mogelijk geld inzamelen voor de slachtoffers van de aanslag. Tijdens de show zondagavond traden ook onder vele anderen Pharrell Williams, Take That, Robbie Williams en Miley Cyrus op. Marcus Mumford was de eerste artiest op het podium. Hij deed een soloversie van Timshell, het nummer van zijn band Mumford and Sons. Stevie Wonder, oud-voetballer David Beckham en U2 spraken het publiek toe in een videoboodschap.

Op social media werd de 23-jarige zangeres geprezen voor haar moed en kracht, onder de hasthag #onelovemanchester.

Het concert werd afgesloten met The Last Time. Met dat nummer sloot Grande ook het concert in Manchester toen af. Daarna werd de aanslag gepleegd. Ze zong het nummer met alle artiesten die op One Love Manchester te zien waren. Daarna kwam ze nog terug en zong de klassieker Somehwere Over The Rainbow.

Tijdens het concert in Manchester golden strenge veiligheidsmaatregelen. De bezoekers werden voordat ze naar binnen gingen uitvoerig gefouilleerd. Ook was er gewapende beveiliging.

Na afloop werd bekend dat tijdens het concert bijna 2,7 miljoen euro is overgemaakt aan het noodfonds We Love Manchester.

Zie hieronder enkele filmpjes van het concert. Het hele concert is hier te zien.

Het benefietconcert dat Ariana Grande zondag 4 juni geeft in Manchester, wordt live uitgezonden op NPO3 en 3FM.

De opbrengsten van het concert gaan volledig naar het We Love Manchester Emergency Fund, een initiatief van de stad Manchester en het Britse Rode kruis.

Onder anderen Justin Bieber, Coldplay, Miley Cyrus, Usher en Robbie Williams komen ook een nummertje zingen.

Het concert is vanaf 20.00 live te bekijken op NPO3. Op 3FM doet Angelique Houtveen verslag, die bij het concert is en verschillende interviews zal doen.

De BNN-serie Vechtershart wordt vanwege het benefietconcert verplaatst naar volgende week.

De dader van de bomaanslag in Manchester handelde waarschijnlijk alleen en werd niet gesteund door een groter terreurnetwerk. De 22-jarige Salman Abedi had de meeste onderdelen voor zijn bom zelf verkregen, aldus de anti-terreureenheid van de politie.

Eerder werd gedacht dat Abedi deel uitmaakte van een groter terreurnetwerk.Volgens het politieonderzoek had hij "verschillende bewegingen en handelingen alleen uitgevoerd in de vier dagen voor de aanslag".

De aanslag is opgeëist door Islamistische Staat (IS), maar er is twijfel of zij er wel echt achter zitten.

null Beeld anp
Beeld anp

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft vrijdag via haar Twitter-account beloofd terug te komen naar Manchester om in die "ongelooflijk dappere stad'' tijd door te brengen met haar fans en om er een benefietconcert te geven.

De opbrengst komt ten goede aan de slachtoffers van de bloedige aanslag en hun nabestaanden. "We laten haat niet winnen''.

Grande kwam vrijdag uitgebreid terug op de vreselijkste gebeurtenis uit haar carrière. "Er is niets wat ik of wie dan ook kan doen om jullie pijn weg te nemen of goed te maken. Toch steek in mijn hand uit en geef mijn hart. Als jullie op enigerlei wijze mijn hulp willen, dan zal ik er alles aan doen die te geven''. Ze hoopt zo snel mogelijk een datum bekend te maken voor haar nieuwe bezoek aan Manchester.

Haar brief is inmiddels ruim 300.000 keer geretweet.

De Britse politie maakt vorderingen in het onderzoek naar de zelfmoordaanslag in Manchester.

Politiechef Ian Hopkins van het gebied Greater Manchester zei vandaag tegen journalisten dat "belangrijke" aanhoudingen zijn verricht.

Hopkins voegde toe dat bij invallen spullen in beslag zijn genomen die "erg belangrijk" lijken te zijn voor het onderzoek. Hij trad niet in detail.

De krant The Independent berichtte eerder dat onder meer explosieven zijn aangetroffen.

De politie heeft sinds de aanslag op de Manchester Arena meerdere huiszoekingen verricht. Er zitten nog acht mensen vast.

St. Anns Square in Manchester is bezaaid met bloemen, brieven en knuffels. Beeld anp
St. Anns Square in Manchester is bezaaid met bloemen, brieven en knuffels.Beeld anp

De Britse koningin Elizabeth II heeft vandaag een bezoek gebracht aan het kinderziekenhuis in Manchester. Daar probeerde de vorstin de jonge slachtoffers van de bomaanslag in de stad een hart onder de riem te steken.

De officiële Twitteraccount van het Britse koninklijk huis toonde foto's van het bezoek aan het Royal Manchester Children's Hospital. Te zien is hoe Elizabeth bij de jongeren aan het bed staat.

De vorstin vroeg de veertienjarige Evie Mills uit Harrogate of ze speciaal voor het concert naar Manchester was gekomen. De tiener antwoordde bevestigend: ze mocht voor haar verjaardag naar het optreden van zangeres Ariana Grande, die veel jonge fans heeft.

Elizabeth zei tegen het meisje Grande "een erg goede zangeres" te vinden. De vorstin noemde de aanslag op de Manchester Arena verschrikkelijk. "Het is erg slecht, om zoiets tot doelwit te maken."

De gewonde jongeren waren onder de indruk van het koninklijke bezoek. "Het was gewoon overweldigend. Je zou het niet verwachten," zei de vijftienjarige Millie Robson na haar ontmoeting met de majesteit tegen Sky News.

Salman Abedi, de vermoedelijke dader van de bomaanslag in Manchester, vloog vier dagen voor zijn daad van Düsseldorf naar de Engelse stad.

Dat meldde Focus Online donderdag op basis van bronnen bij veiligheidsdiensten in Berlijn. In 2015 vloog Abedi ook al eens van Duitsland naar Groot-Brittannië, toen vanuit Frankfurt.

Vermoedelijk was hij daarvoor in Syrië geweest, waar hij een paramilitaire training zou hebben ondergaan, aldus de Britse politie aan haar Duitse collega's. De naam van Abedi kwam volgens het bericht niet voor in internationale opsporingssystemen.

Hij stond evenmin op observatielijsten waarmee de reisbewegingen van verdachte islamisten worden gevolgd.

De Duitse autoriteiten zoeken uit of Abedi in Syrië mensen heeft leren kennen die hij nu in Noord-Rijnland-Westfalen of Hessen heeft ontmoet, zei een expert van het Bundeskriminalamt tegen Focus.

De Britse politie heeft opnieuw twee mannen opgepakt in het kader van haar onderzoek naar de bomaanslag van maandagavond in Manchester.

In totaal worden nu acht personen vastgehouden, zo liet de Britse politie donderdag weten.

Een woensdag aangehouden vrouw is inmiddels weer vrijgelaten.

Door een bomexplosie aan het einde van een concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande in de Manchester Arena kwamen maandag 22 mensen om het leven.

Ook de vermoedelijke dader kwam om. De politie denkt dat hij deel uitmaakte van een netwerk. Terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Agenten leggen bloemen bij St. Anns Square in Manchester. Beeld anp
Agenten leggen bloemen bij St. Anns Square in Manchester.Beeld anp

De Engelse politie heeft een zevende verdachte aangehouden, die zou zijn betrokken bij de bomaanslag in Manchester. De verdachte is aangehouden na zoekacties in de Engelse plaats Nuneaton.

Tot nu toe zitten er zes mannen en één vrouw vast. Het gaat onder meer om een broer van Abedi: Ismail. Een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, meldde een lokale antiterrorisme-eenheid.

De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen woensdag ook opgepakt door gewapende mannen die in auto's naar zijn huis in Tripoli waren gekomen. Hij had eerder in de media verklaard niet te kunnen geloven dat zijn zoon een aanslag zou plegen.

De Britse autoriteiten hebben een zesde persoon gearresteerd vanwege de zelfmoordaanslag in Manchester. "Een vrouw is opgepakt op een adres in verband met het onderzoek'', meldde de politie in een verklaring.

De politie deed woensdag invallen in het noorden van Manchester. "Deze huiszoekingen houden verband met de gruwelijke aanslag op Manchester Arena'', aldus de politie. Het is nog onduidelijk waar de vrouw precies van wordt verdacht.

De Britse autoriteiten maken twee dagen na de bloedige zelfmoordaanslag in Manchester nog steeds jacht op mogelijke betrokkenen. Inmiddels zijn meerdere verdachten opgepakt in Groot-Brittannië en Libië. Aanslagpleger Salman Abedi kwam zelf om het leven bij de Manchester Arena, maar de autoriteiten vrezen dat er nog handlangers vrij rond lopen. Zij zouden opnieuw kunnen toeslaan.

De terreurdreiging in het land werd daarom dinsdagavond al opgeschaald naar het hoogste niveau. Een bron zei tegen persbureau Reuters dat de maker van het door Abedi gebruikte explosief mogelijk nog op vrije voeten is. Hij wees erop dat het in elkaar zetten van een dergelijke bom gespecialiseerd werk is. De Britse politie heeft tot dusver vijf mensen opgepakt, onder wie een broer van Abedi: Ismail. Een andere broer, Hashem, zou zijn aangehouden in de Libische hoofdstad Tripoli. Hij wordt verdacht van banden met Islamitische Staat, meldde een lokale antiterrorisme-eenheid.

De vader, Ramadan Abedi, is volgens ooggetuigen woensdag ook opgepakt door gewapende mannen die in auto's naar zijn huis in Tripoli waren gekomen. Hij had eerder tegenover journalisten verklaard niet te kunnen geloven dat zijn zoon een aanslag zou plegen.

In Manchester klonken ondertussen kritische geluiden over het optreden van de hulpdiensten na de aanslag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Brandweerlieden klaagden tegenover een lokale krant dat ze moesten wachten op specialisten, terwijl ambulancepersoneel dringend hulp nodig had.

De Tweede Kamer heeft vandaag stilgestaan bij de aanslag in Manchester. "We zullen onze vrije en democratische manier van leven nooit prijsgeven," zei premier Mark Rutte. "Democratische waarden zijn sterker dan de haat waar dit uit voorkomt."

"Een vrije samenleving laat zich niet door haat en geweld ontwrichten. Dit moeten we blijven zeggen," zei Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens de herdenking. "Uiteindelijk zijn onze democratische waarden sterker. Vrijheid wint het van angst."

Bij de herdenking was ook de Britse ambassadeur Geoffrey Adams aanwezig.

De aanslag in Manchester toont aan hoe belangrijk het is om samen te staan in de strijd tegen terrorisme. Dat zei NAVO-chef Jens Stoltenberg vandaag, een dag voor de top van de 28 NAVO-lidstaten in Brussel.

De Noor verwacht dat alle leiders op een of andere manier iets zullen zeggen over de "barbaarse aanval" op kinderen.

De politie heeft in Manchester drie mannen aangehouden in verband met de aanslag bij de Manchester Arena maandag.

Eén van de arrestanten zou de broer van terrorist Salman Abedi zijn, meldde de BBC zonder bronnen te noemen.

Sinds de aanslag heeft de politie vier mannen opgepakt. Dinsdag werd al een 23-jarige man in Manchester aangehouden in verband met de aanslag.

Van de 64 mensen die maandagavond gewond raakten door de aanslag in Manchester verkeren er ongeveer 20 in kritieke toestand. Dat hebben functionarissen in de gezondheidszorg in Manchester woensdag bekendgemaakt. De zwaargewonden hebben schade aan belangrijke organen en ledematen opgelopen, zo lieten zij weten.

De dader van de aanslag handelde waarschijnlijk niet alleen. Dat heeft de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd woensdag verklaard. Volgend haar was de 22-jarige Salman Abedi bekend bij de veiligheidsdienst.

Rudd zei niet verbaasd te zijn dat Islamitische Staat de verantwoordelijkheid van de aanslag opeiste. Abedi blies zich maandagavond op direct na een concert van het Amerikaanse popidool Ariana Grande. Daardoor kwamen 22 mensen om het leven.

De politie arresteerde dinsdag een 23-jarige man die betrokken zou zijn geweest bij de aanslag.

Op de voorkant van het treinstation Amsterdam Centraal projecteert de gemeente Amsterdam sinds dinsdagavond een metersgrote Britse vlag. "Uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslag in Manchester is Amsterdam Centraal verlicht met de Union Jack," zo twittert de gemeente Amsterdam.

Het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk is opgeschaald naar het hoogste niveau. Een nieuwe terreuraanslag is mogelijk aanstaande, zei premier Theresa May dinsdagavond.

May zei dat de strijdkrachten de beveiliging gaan opvoeren op belangrijke plaatsen. Ook worden mogelijk militairen ingezet bij openbare evenementen, zoals concerten en wedstrijden. Zij staan dan onder het bevel van de politie.

Het besluit is volgens Britse media genomen omdat niet kan worden uitgesloten dat de aanslagpleger in Manchester hulp kreeg van handlangers. "We kunnen de mogelijkheid niet negeren dat er een grotere groep mensen betrokken was bij deze aanslag," stelde May.

Het is de derde keer in de Britse geschiedenis dat de terreurdreiging het hoogste niveau bereikt. May zei te handelen op advies van het Joint Terrorism Analysis Centre, dat had aanbevolen het dreigingsniveau op te schalen.

Theresa May. Beeld afp
Theresa May.Beeld afp

Britten hebben dinsdag massaal blijk gegeven van solidariteit na de aanslag in Manchester. Duizenden mensen verzamelden zich voor een herdenkingsbijeenkomst in het stadscentrum.

Ook maakten meer dan 24.000 mensen geld over voor getroffen gezinnen. Een kinderziekenhuis in de stad moest mensen oproepen te stoppen met het brengen van geschenken. "We hebben meer dan genoeg cadeaus en eten, dus we hebben geen donaties meer nodig," twitterde het Royal Manchester Children's Hospital.

Andere acties konden eveneens rekenen op massale steun. De krant Manchester Evening News wilde aanvankelijk een half miljoen pond ophalen voor de gezinnen van de slachtoffers. Voor de crowdfundingactie was 30 dagen uitgetrokken, maar de teller stond dinsdagavond al op ruim 610.000 pond (circa 707.000 euro).

Ook maakten mensen duizenden ponden over voor een dakloze man die aan het bedelen was bij de Arena toen de bom ontplofte. Hij schoot daarop slachtoffers te hulp en hield naar verluidt een stervende vrouw in zijn armen. Een actie om de man te helpen had dinsdagavond al meer dan 11.000 pond opgeleverd.

I love MCR-posters worden gedragen bij Albert Square. Beeld anp
I love MCR-posters worden gedragen bij Albert Square.Beeld anp
Bloemen en kaarsjes bij Albert Square in Manchester. Beeld anp
Bloemen en kaarsjes bij Albert Square in Manchester.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Duizenden mensen rouwen in Manchester. Beeld anp
Duizenden mensen rouwen in Manchester.Beeld anp

De wedstrijd tussen Ajax en Manchester United zal woensdag beginnen met een minuut stilte om de slachtoffers te herdenken. Dat maakt UEFA bekend.

Ook zal de openingsceremonie flink worden ingekort. Dit betekent onder andere dat de Zweedse artiest Axwell ^ Ingrosso niet meer optreedt voor de finale.

Het blijft vooralsnog onduidelijk of en wanneer Ariana Grande haar tournee voortzet na de aanslag bij haar concert maandagavond in Manchester. Volgens sommige media legt de zangeres haar tour stil, maar dat is volgens Variety voorbarig. Een ingewijde zegt dat er daar nog niet eens over gesproken is.

"Het gaat nu om de slachtoffers. Het voelt stom om op dit moment aan de tour te denken", aldus de bron, die binnen 24 uur een beslissing verwacht met het oog op de geplande concerten van donderdag en vrijdag in de O2 Arena in Londen.

Ariana heeft na Londen de komende maand nog concerten in onder meer België, Polen, Duitsland en Zwitserland. Eerder deze maand gaf de voormalig tienerster twee shows in de Ziggo Dome in Amsterdam.

De man die de zelfmoordaanslag in Manchester uitvoerde, is vermoedelijk de 22-jarige Salman Abedi. Dat bevestigde politiechef Ian Hopkins van Greater Manchester in een schriftelijke verklaring.

Abedi komt volgens de Britse krant The Guardian uit Manchester, maar is van Libische afkomst. Hopkins was zelf spaarzaam met details over de verdachte. Hij bevestigde dat Abedi wordt gezien als de vermoedelijke dader, maar benadrukte dat de man nog niet formeel is geïdentificeerd. "Daarom wil ik nu verder niet reageren.''

Handlangers
De politie is nog op zoek naar mogelijke handlangers van de aanslagpleger. "Het blijft een prioriteit vast te stellen of hij alleen handelde of als onderdeel van een netwerk,'' aldus de politiechef. Hopkins bevestigde dat een 23-jarige man is opgepakt in verband met de aanslag, waardoor 22 mensen om het leven kwamen.

Binnen de Libische gemeenschap in de stad is volgens The Guardian verbaasd gereageerd op het nieuws dat Abedi de mogelijke dader van de aanslag is. "Hij was zo'n stille jongen en behandelde me altijd met respect," zei een kennis van de familie. "Zijn broer Ismael is extravert, maar Salman was altijd erg stil.''

De vader van de broers, Abu Ismael Abedi, zou een bekende verschijning zijn in een lokale moskee. Hij was naar verluidt fel gekant tegen jihadistische ideologieën. "En dit IS-ding is niet eens jihad, het is crimineel'', zei het lid van de Libische gemeenschap. "De familie zal er kapot van zijn.''

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof meldt na afloop van overleg met de evenementensector dat alle partijen 'extra alert' zullen zijn.

Hij voerde dinsdagmiddag overleg met de politie en organisatoren van grootschalige evenementen als popconcerten, muziekfestivals en dergelijke. Dat overleg hield verband met de aanslag van maandagavond in Manchester.

Schoof wilde de gemaakte afspraken nogmaals langslopen, 'maar uitgangspunt is dat evenementen doorgaan', zo liet hij via Twitter weten. Bij concerten en evenementen in Nederland worden al veel zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de NCTV. Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag in Manchester onveranderd, vier op een schaal van vijf.

De Britse politie heeft dinsdag in Manchester huiszoekingen gedaan in het kader van het onderzoek naar de bomaanslag in het centrum van de stad. De huiszoekingen waren in Fallowfield en in Whalley Range, twee wijken in het zuiden van de stad.

Bij de huiszoeking in Fallowfield is uit voorzorg iets tot ontploffing gebracht, meldde de politie van de regio Manchester.

Bloemen bij de Britse ambassade ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester. Beeld anp
Bloemen bij de Britse ambassade ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslag in Manchester.Beeld anp

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), voert dinsdagmiddag overleg met vertegenwoordigers van de evenementensector.

Aanleiding is de aanslag van maandagavond in Manchester. Doel is volgens de NCTV om de klokken gelijk te zetten bij de beveiliging van grootschalige evenementen. Bij concerten en evenementen in Nederland worden al veel zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de NCTV.

In popzalen en bij festivals wordt zaterdag tijdens de 'hoofdact' een minuut stilte gehouden vanwege de aanslag maandagavond in Manchester.

De Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (NVPF) heeft de aangesloten leden dinsdag opgeroepen met de minuut stilte steun te betuigen aan de slachtoffers in Manchester. Leden van de NVPF leven mee met de slachtoffers, nabestaanden en organisatoren en voelen zich solidair met het Verenigd Koninkrijk. "Het was een aanslag op de vrijheid. Terreur mag vrijheid, democratie, mensenrechten en de rechtsstaat niet aantasten.''

Dit bord staat vlakbij de Manchester Arena. Beeld anp
Dit bord staat vlakbij de Manchester Arena.Beeld anp
Een agent wijst een vrouw met bloemen naar de Manchester Arena. Beeld anp
Een agent wijst een vrouw met bloemen naar de Manchester Arena.Beeld anp

De aanslag van maandagavond in Manchester is opgeëist door Islamitische Staat. In de verklaring van IS-spreekbuis Amaq wordt niet over een zelfmoordaanslag gerept. Een 'soldaat' van IS is erin geslaagd een bom te plaatsen, luidt de verklaring van IS.

Bewapende patrouille in het centrum van Manchester. Beeld anp
Bewapende patrouille in het centrum van Manchester.Beeld anp

In verband met de aanslag bij de Manchester Arena is vanmiddag een 23-jarige man opgepakt, zo meldt de Greater Manchester Police. De man werd in het zuiden van de stad gearresteerd.

De aanslagpleger, die een explosief liet afgaan, kwam door de explosie om het leven. Het onderzoek van de autoriteiten richt zich op de vraag of de dader alleen handelde; de 23-jarige man is in het kader van dit onderzoek opgepakt.

Patrouille bij de Manchester Arena. Beeld anp
Patrouille bij de Manchester Arena.Beeld anp

In Manchester is vanmiddag enige tijd winkelcentrum Arndale ontruimd, nadat er een luide knal was gehoord. Op de site van de krant The Daily Star is een filmpje te zien van hoe winkelend publiek winkelcentrum Arndale moet verlaten.

De politie meldde enkel dat zich een incident had voorgedaan. Manchester staat na de aanslag van dinsdagavond op scherp. Vlak voor 13.00 uur ging het winkelcentrum weer open. Een man is aangehouden, maar zijn aanhouding heeft volgens de politie geen verband met de aanslag van dinsdag.

Politie op winkelcentrum Arndale. Beeld anp
Politie op winkelcentrum Arndale.Beeld anp
Geschrokken bezoekers van het winkelcentrum Beeld anp
Geschrokken bezoekers van het winkelcentrumBeeld anp

"De aanslag in Manchester is de meest verschrikkelijke aanval ooit in de geschiedenis van het land. De dader heeft in koelen bloede een explosief laten afgaan met als doel zoveel mogelijk jonge slachtoffers te maken.'' Dat heeft de Britse premier Theresa May dinsdag gezegd voor haar ambtswoning aan Downing Street, na afloop van een spoedberaad in Whitehall.

May kon haar woede maar moeilijk onder controle houden en noemde de daad 'lafhartig en weerzinwekkend'. De premier zei dat de aanslagpleger een identiteitsbewijs bij zich had en dat zijn identiteit bij de autoriteiten bekend is.

Zijn naam kan echter nog niet bevestigd worden. May reist later op de dag naar Manchester waar ze slachtoffers, politieagenten en reddingswerkers zal ontmoeten. Daarna keert ze terug naar Londen voor een tweede bijeenkomst met het crisisteam.

May houdt haar toesprak voor Downing Street 10. Beeld anp
May houdt haar toesprak voor Downing Street 10.Beeld anp

Deze infographic van het ANP laat duidelijk de plaats zien waar maandagavond de aanslag plaatsvond.

Infographic met overzicht van de aanslag in Manchester Beeld anp
Infographic met overzicht van de aanslag in ManchesterBeeld anp

"Wie heeft de bom gemaakt? Wie heeft hem af laten gaan? Om welke reden? Je durft niks te zeggen, je durft ook niets te denken. Onzekerheid vreet je op." Theodor Holman reageert op de aanslag in Manchester. "Waarom willen terroristen onze wereld toch veranderen in een hel?"

Verscheidene Europese regeringsleiders hebben dinsdag met verslagenheid gereageerd op de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester.

Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Duitsland schouder aan schouder staat met het Verenigd Koninkrijk. "Deze terroristische aanval sterkt ons alleen maar om samen met onze vrienden in het Verenigd Koninkrijk de strijd aan te gaan tegen diegenen die overgaan tot zulke verachtelijke daden.''

Ook de kersverse Franse leider Emmanuel Macron benadrukte vol afschuw en ontzetting hoe belangrijk de strijd tegen terrorisme blijkt te zijn. "Frankrijk is in rouw.''

President Donald Trump van de Verenigde Staten liet vanuit Betlehem in hardere bewoordingen van zich horen. "Deze kwaadaardige ideologie moet uitgeroeid worden. Bovendien zijn de mensen die hier achter zitten losers. Ik weiger ze monsters te noemen, want die term vinden ze nog leuk ook.''

Iran veroordeelde de aanslag eveneens. "Terrorisme kan alleen maar gestopt worden als er allesomvattende maatregelen worden genomen. Er kan niet meer met twee maten worden gemeten," aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast betuigden onder anderen de Russische president Vladimir Poetin, de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Griekse premier Alexis Tsipras en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni hun medeleven.

De aanslag in Manchester is geen reden om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen voor de NAVO-top in Brussel van donderdag. Het crisiscentrum van de Belgische overheid liet dat dinsdag weten.

"Sinds de aanslagen in Brussel wordt er systematisch rekening gehouden met de mogelijkheid van een aanslag," aldus burgemeester Yvan Mayeur. "Momenteel bevinden we ons op het maximum van het maximum op het gebied van veiligheidsmaatregelen.''

Voor de NAVO-bijeenkomst worden meer dan vierduizend agenten ingezet, zei Mayeur. Met de Amerikaanse president Donald Trump, die woensdag arriveert, reizen ook enkele honderden veiligheidsmedewerkers mee. Het dreigingsniveau in België blijft op 3, het op een na hoogste niveau.

Premier Mark Rutte heeft dinsdag na de aanslag in Manchester namens het kabinet medeleven betuigd aan de Britse premier Theresa May. "Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama'', aldus Rutte. "Dit went nooit. En het slaat je koud om het hart als je je realiseert dat hier zoveel jonge mensen bij betrokken zijn. We spreken onze steun en ons diepe medeleven uit in de richting van slachtoffers, nabestaanden en de Engelse bevolking."

In Nederland blijven we alert, aldus Rutte in een verklaring op Facebook. "Vanochtend spreken we met alle betrokken diensten over deze nieuwe aanslag. Maar laat dit als een paal boven water staan: terroristisch geweld kan en zal onze vrije manier van leven nooit veranderen.''

De UEFA ziet geen aanleiding de finalewedstrijd tussen Manchester United en Ajax, woensdagavond in Stockholm, af te gelasten. "Er zijn geen specifieke aanwijzingen dat de finale van de Europa League het doelwit van aanvallen kan zijn," stelt de voetbalbond op haar website.

"De UEFA heeft maandenlang nauw samengewerkt met lokale autoriteiten en de Zweedse voetbalbond, waarbij het risico op een terroristische aanslag vanaf het begin de aandacht heeft gehad."

Volgens de UEFA zijn er een aantal extra veiligheidsmaatregelen van kracht sinds de aanslagen in Stockholm in april. Hierom raadt de UEFA supporters aan om zo vroeg mogelijk bij het stadion te arriveren.

De spelers van Manchester United houden een minuut stilte voor hun training. Beeld anp
De spelers van Manchester United houden een minuut stilte voor hun training.Beeld anp

Na concertorganisator Mojo heeft ook de Ziggo Dome met afschuw gereageerd op de aanslag in Manchester. De Amerikaanse zangeres gaf vorige week nog twee uitverkochte shows in de Amsterdamse concertzaal.

Het personeel van Ziggo Dome noemt de zelfmoordaanslag een "verschrikkelijke gebeurtenis" waar "vol afschuw" kennis van is genomen. "Wat zich gisteravond bij de concertzaal heeft afgespeeld, is te gruwelijk om te bevatten. We zijn diep geraakt."

De UEFA komt in de loop van dinsdag met een verklaring over het al dan niet doorgaan van de finale van de Europa League. Dit meldt een woordvoerder aan Het Parool.

Woensdagavond staat Ajax tegenover Manchester United in Stockholm.

Op het Amsterdamse stadhuis hangen de vlaggen dinsdag halfstok, uit medeleven met de slachtoffers van de zelfmoordaanslag in Manchester.

De aanslag in Manchester zorgt op Twitter voor angstige reacties onder fans die woensdag op het Museumplein naar de wedstrijd wilden gaan kijken. @jacqmax11: “Zoon hier gaat morgen naar Museumplein ... moeder hier kakt in dr broek van angst... #bizarretijd”

Wesley, volgens zijn profiel op Twitter een echte Ajacied, zegt in een Tweet behoorlijk bang te zijn geworden voor de huldiging morgen. Maar hij gaat wel. “Weer een aanslag #manchester. Dit kan ook hier gebeuren, morgen extra goed om mijn heen kijken museumplein, je weet maar nooit.”

Ook fan Tim is angstig, maar hij gaat wel. “I'm going to Museumplein tomorrow and I'm pretty scared. Big public space with thousands of people.”

De fans geven daarmee gehoor aan een oproep die burgemeester Van der Laan eerder deed. "Natuurlijk ben ik dagelijks bezig met de vraag: doen we er wel alles aan om terrorisme tegen te gaan?", aldus de burgemeester in DWDD in 2015.

"Maar je moet ook denken: ik laat me niet bang maken. De enige manier om angst te bevechten, is door ons te realiseren dat terroristen dit niet kunnen winnen, zolang we ons maar niet door angst laten regeren. Moed is het vermogen om angst te overwinnen."

In een gesprek met de BBC vertelt een ooggetuige wat hij zag na de explosie in de Manchester Arena. "Mensen zaten onder het bloed, lagen op de grond." Ook zijn er in het nieuwsitem beelden te zien van de chaos die uitbrak na de zelfmoordaanslag.

Concertorganisator Mojo bekijkt na de aanslag in Manchester of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn bij concerten in Nederland. Dat vertelde een woordvoerder dinsdag.

Sinds de aanslag op de Parijse concertzaal Bataclan nam Mojo al extra veiligheidsmaatregelen met uitgebreidere ingangscontroles. De extra kosten die dat met zich meebrengt, hebben geen invloed gehad op de prijzen van concertkaartjes.

Het bedrijf geeft aan altijd nauw in contact te staan met gemeenten en concertzalen over de nodige maatregelen in en rondom concertzalen. De aanslag bij de Manchester Arena werd buiten de concertzaal gepleegd.

Ook wethouder en loco-burgemeester Kajsa Ollongren heeft dinsdagochtend met walging gereageerd op de aanslag in Manchester. "Onbeschrijflijk lafhartige aanval op onschuldige kinderen," schreef Ollongren op Twitter.

Concertorganisator Mojo is "diep geraakt" door "het brute geweld bij het concert van Ariana Grande". Dat heeft het bedrijf, dat de Nederlandse concerten van de Amerikaanse zangeres organiseerde, laten weten via social media.

"Ons intens medeleven en veel sterkte voor alle aanwezige fans, ouders, onze collega's van Live Nation UK en (de crew van) Ariana", meldde Mojo.

"From Amsterdam with love," reageerde Ajax dinsdag op de aanslag in Manchester, maandagavond. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun naasten." Ook Manchester United heeft diep geschokt gereageerd.

Woensdagavond staat Ajax tegenover Manchester United op de finale van de Europa League.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft na de aanslag van maandagavond in Manchester onveranderd. "Het blijft niveau vier op een schaal van vijf," liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag dinsdag weten.

"We houden de ontwikkelingen in Groot-Brittannië goed in de gaten," aldus een woordvoerder. "In Nederland gelden al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen," meldt Nationaal Coördinator Dick Schoof in een bericht op Twitter. Hij spreekt van 'een vreselijke daad bij concert met ook veel kinderen'. "We volgen de situatie nauwgezet."

De politie probeert vast te stellen of de dader van de zelfmoordaanslag in Manchester alleen handelde. "Wij gaan er in dit stadium van uit dat de aanslag afgelopen avond door één man werd uitgevoerd," zei politiechef Ian Hopkins dinsdagochtend. "Wij proberen vast te stellen of hij alleen handelde of als onderdeel van een netwerk.'' Hij bevestigde dat de dader is omgekomen.

"We denken dat hij een geïmproviseerd explosief bij zich had dat hij ontstak om deze gruweldaad te veroorzaken.''

De UEFA heeft geschokt gereageerd op de aanslag in Manchester, waar een explosie aan het einde van een concert van de Amerikaanse popster Ariana Grande maandagavond 22 mensen het leven heeft gekost.

"Onze gedachten zijn bij de slachtoffers en de families van de getroffen personen," laat de Europese voetbalbond dinsdag via Twitter weten. Manchester United vliegt dinsdag net als Ajax naar Stockholm voor de finale om de Europa League.

Het is nog niet bekend of beide finalisten woensdag de eindstrijd met rouwbanden spelen of met een minuut stilte stilstaan bij de slachtoffers van de aanslag.

Volgens de politie van Manchester waren er onder de 22 doden van de zelfmoordaanslag bij de Manchester Arena verschillende kinderen.

De explosie na het popconcert van Ariane Grande in de Manchester Arena is veroorzaakt door één man, die zelf is omgekomen. Dat heeft de politie dinsdagochtend meegedeeld. Het dodental van de aanslag is opgelopen tot 22.

Premier Mark Rutte heeft dinsdag na de aanslag in Manchester namens het kabinet medeleven betuigd aan de Britse premier Theresa May.

"Verschrikkelijk nieuws uit Manchester, waar mooie avond eindigt in een drama," aldus Rutte in een tweet. Hij laat verder weten dat zijn gedachten bij de slachtoffers zijn.

Het aantal doden van de explosie in Manchester is gestegen van 19 naar 22.

Een slachtoffer van de aanslag maandagavond onder een warmtedeken Beeld anp
Een slachtoffer van de aanslag maandagavond onder een warmtedekenBeeld anp
Een robot om bommen te ontmantelen wordt maandagavond uitgeladen bij de Manchester Arena Beeld anp
Een robot om bommen te ontmantelen wordt maandagavond uitgeladen bij de Manchester ArenaBeeld anp

Britse politieke partijen hebben hun campagnes voor de Lagerhuisverkiezingen na de explosie in de Manchester Arena opgeschort. Oppositieleider Jeremy Corbyn van de Labour-partij zei dit met premier Theresa May te hebben afgesproken.

May houdt dinsdagochtend spoedberaad met haar veiligheidskabinet. De leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, zegde een campagneoptreden in Gibraltar af. De Scottish National Party (SNP) heeft de voor dinsdag geplande presentatie van haar partijprogramma uitgesteld. De Lagerhuisverkiezingen staan voor 8 juni gepland.

De Amerikaanse zangeres Ariana Grande heeft in verband met de mogelijke aanslag op de Manchester Arena haar wereldtournee voor onbepaalde tijd afgezegd. Na afloop van haar concert vond maandagavond een explosie bij de ingang van het gebouw plaats.

Grande liet weten gebroken te zijn door de explosie. Een week geleden stond ze nog in een uitverkochte Ziggo Dome.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag beschikt niet over aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Manchester. Sinds de explosie onderhoudt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nauw contact met de ambassade in Londen.

"Bij het contactcentrum van het ministerie kunnen mensen zich dag en nacht melden als iemand vermist is," aldus een woordvoerster van het ministerie. Dinsdagochtend vroeg hadden zich daar nog geen ongeruste mensen gemeld.

Het socialmedianetwerk Facebook heeft een veiligheidscheck geactiveerd. Wie in de buurt van de plek van de vermoedelijke aanslag in Manchester was en veilig is, kan op die manier vrienden geruststellen. Op Twitter is de hashtag #missinginmanchester actief en is de pagina Manchester Missing in het leven geroepen.

De ochtend na de vermoedelijke aanslag in Manchester zijn de hulpdiensten nog druk bezig met het onderzoek. De omgeving van de Manchester Arena is afgesloten.

Ook rijden er uit voorzorg geen treinen van en naar het station Manchester Victoria.

Een agent met speurhond onderzoekt dinsdagochtend de omgeving van de Manchester Arena Beeld anp
Een agent met speurhond onderzoekt dinsdagochtend de omgeving van de Manchester ArenaBeeld anp
Agenten in het afgesloten gebied rondom de Manchester Arena. Beeld anp
Agenten in het afgesloten gebied rondom de Manchester Arena.Beeld anp

De concerten van Ariana Grande worden veelal bezocht door tieners. Bij de aanslag van maandagavond in Manchester is de zorg dan ook vooral op hen gericht en op ouders die hun kinderen na het concert kwamen ophalen.

"Als je kind ergens in een ziekenhuis ligt en niet bij bewustzijn is, kunnen dit verschrikkelijke uren zijn," aldus Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) dinsdag op NPO Radio 1. Bij een terroristische aanslag is het volgens Zannoni vooral zaak dat bezoekers snel weg worden gehaald en dat medewerkers denken aan hun eigen veiligheid.

Aan het einde van een concert van zangeres Ariana Grande in stadion Manchester Arena deed zich dinsdagavond rond 22.45 (lokale tijd) een explosie voor.

- De politie heeft bevestigd dat tenminste 19 mensen zijn omgekomen bij wat (tot anderszins bewezen) wordt beschouwd als een terreuraanslag.

- Nog eens 59 mensen raakten gewond. Veel mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht.

- De explosie deed zich voor bij de ingang van de Manchester Arena.

- De politie heeft een noodnummer geopend voor bezorgde familieleden: 0161 8569400. Mensen die in de buurt van de vermoedelijke aanslag in Manchester waren en veilig zijn, kunnen op Facebook hun vrienden geruststellen. Het netwerk heeft de veiligheidscheck geactiveerd.

Lees hier de berichtgeving van maandagavond: 19 doden bij mogelijke aanslag stadion Manchester Arena

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden