Argentinië stapt naar VN om Falklands

De Argentijnse president Cristina Fernandez is gisteren naar de Verenigde Naties gestapt om de Argentijnse claim op de Falkland-eilanden kracht bij te zetten. Fernandez verklaarde in een emotionele toespraak dat Groot-Brittannië, waar de Falklands onder vallen, 'verstandiger moet zijn' en het gesprek over de toekomst van de archipel, die de Argentijnen Las Malvinas noemen, aan moet gaan.

Christina Fernandez Beeld ANP
Christina FernandezBeeld ANP

Fernandez hield haar toespraak voor de Dekolonisatiecommissie van de VN op de dag dat Groot-Brittannië dertig jaar geleden een einde maakte aan de bezetting van de Falklands door het Argentijnse leger.

Ze maakte van de gelegenheid gebruik om nogmaals te benadrukken dat Argentinië geen oorlog meer wil voeren. Daarnaast leverde ze kritiek op het besluit van de Britse premier David Cameron om bij zijn ambtswoning de vlag van de eilandengroep te hijsen.

Machtsmisbruik
Volgens Fernandez maakt Groot-Brittannië als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad misbruik van zijn macht. Daarnaast zouden de Britten liegen over de geschiedenis van de eilanden en zich gedragen als 'dwingelanden'. Desalniettemin zei Fernandez zonder rancune naar de VN te zijn gekomen. 'We vragen niet veel. We vragen alleen maar om een gesprek. We vragen niemand te zeggen dat de Malvinas van Argentinië zijn.'

Groot-Brittannië betwist de aanspraak die de Argentijnen op de Falklands maken. Volgens Londen houdt Argentinië geen rekening met de wensen van de eilandbewoners, die hebben aangegeven Brits te willen blijven. Argentinië brengt daar tegen in dat de eilanders niet het recht hebben om te beslissen bij wie de eilanden horen.

Roger Edwards, een afgevaardigde van de Falklands, sprak gisteren eveneens. Hij beschuldigde Argentinië ervan de eilandbewoners hun rechten te willen ontnemen en ze te willen onderwerpen aan 'kolonialisme'. 'Vandaag vragen we slechts om het recht om zelf onze toekomst te bepalen, zonder de intimidatiepraktijken van een buurland.'

Uiteindelijk nam de Dekolonisatiecommissie een resolutie aan waarin Groot-Brittannië en Argentinië werden aangespoord om met elkaar om de tafel te gaan zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden