Argentijnse president onder vuur om Panama Papers

Een openbaar aanklager in Argentinië heeft donderdag om een onderzoek gevraagd naar aandelen van president Mauricio Macri in bedrijven in belastingparadijzen. Het verzoek volgt op de Panama Papers over belastingontwijking waarin ook de Argentijnse president wordt genoemd.

De Argentijnse president Mauricio Macri. Beeld afp
De Argentijnse president Mauricio Macri.Beeld afp

Volgens persbureau AP heeft openbaar aanklager Federico Delgrado bij de rechter een aanvraag ingediend. Als de rechter akkoord gaat, kan daar een aanklacht op volgen. De aanklager zegt dat achterhaald moet worden of president Macri opzettelijk zijn rol in twee offshore bedrijven heeft weggelaten in zijn belastingaangifte.

Macri zei donderdagavond in een reactie dat hij niets te verbergen heeft. Ook liet hij weten dat hij zolang hij in functie is zijn vermogen onderbrengt in een trust. Die actie moet belangenverstrengeling voorkomen en meer duidelijkheid scheppen over het beheer van zijn zakelijke belangen. In een toespraak in het presidentiële paleis van Argentinië naar aanleiding van de Panama Papers zei Macri: 'Ik ben klaar voor elke rechter die informatie van mij vraagt over wat ik zeg.' Vorig jaar benadrukte Macri in zijn presidentscampagne dat hij een einde wilde maken aan corruptie.

Rijke vader
Macri zei ook dat hij juridisch gezien niet verplicht is duidelijkheid te geven over zijn band met het bedrijf, omdat hij er nooit een belang in heeft gehad. Uit de Panama Papers bleek dat hij de directeur is van twee bedrijven, een met een adres op de Bahama's en een in Panama. Volgens de hervormingsgezinde politicus was het offshore-bedrijf Fleg Trading Ltd. een wettelijk toegestane constructie, opgezet met behulp van fondsen van zijn vader, die hem als directeur benoemde. Macri's vader is een rijke Italiaanse zakenman die in Argentinië zijn rijkdom had vergaard. Fleg Trading hield in 2008 op te bestaan, zonder ooit in bedrijf te zijn geweest, aldus Macri.

Een dag eerder had een parlementslid van de oppositie al een klacht ingediend over fiscale fraude tegen de Argentijnse president. Norman Martinez vroeg aan de rechtbank om de rol van Macri te onderzoeken in de twee offshorebedrijven op de Bahamas en in Panama. Het oppositielid vraagt in zijn klacht aan de president of hij weet had van witwaspraktijken of belastingontduiking in Argentinië, Brazilië of in een ander land, en of hij eraan had deelgenomen of de praktijken had goedgekeurd. Daarnaast wil hij weten of de oprichting van de vennootschappen tot doel had om dergelijke praktijken te verbergen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden