'Argentijnse president blokkeerde vervolging terroristen'

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner en minister van Buitenlandse Zaken Héctor Timerman hebben samen geprobeerd de strafvervolging van plegers van een terroristische aanslag op een Joodse instelling in Buenos Aires te voorkomen.

Redactie
De woede is groot in Argentinië. President Cristina Kirchner ligt onder vuur. 'Kristina moordenaar', staat hier. Beeld AFP
De woede is groot in Argentinië. President Cristina Kirchner ligt onder vuur. 'Kristina moordenaar', staat hier.Beeld AFP

Dat blijkt vandaag uit een rapport van speciaal onderzoeker Alberto Nisman. Hij zou zijn rapport afgelopen maandag in het parlement toelichten, maar werd de dag ervoor dood in zijn woning gevonden.

Bij de aanslag in juli 1994 vielen 85 doden. Iraniërs zouden erachter zitten. De president en Timerman zouden hebben ingegrepen om zo de handelsbetrekkingen met Iran vooral op het gebied van olie te verbeteren. Het Latijns-Amerikaanse land heeft grote economische problemen en zou olie uit Iran willen krijgen in ruil voor Argentijns graan.

Stimuleren
Kirchner wees gisteren, na de dood van Nisman, de beschuldiging al van de hand. Zij wees op de inspanningen van haar regering om het onderzoek naar de aanslag te stimuleren.

Nismans dood is vooralsnog raadselachtig. Zijn moeder vond hem in zijn badkamer met een pistool naast zich. De Argentijnse krant La Nación meldt vandaag dat in het onderzoek naar de dood van de magistraat een tot dusverre onbekende ingang van zijn appartement is aangetroffen. Achter de deur zijn ook recente voetsporen en vingerafdrukken gevonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden