Argentijnse oud-dictator Jorge Videla (87) overleden

De Argentijnse oud-dictator Jorge Videla is in zijn slaap overleden. Hij is 87 jaar oud geworden. Videla zou volgens lokale media een natuurlijke dood zijn gestorven.

ANP/ Redactie
Jorge Videla Beeld epa
Jorge VidelaBeeld epa

Zijn dictatoriale regime staat bekend om de talloze verdwijningen, babyontvoeringen en martelingen. Tijdense de zogenoemde vuile oorlog zijn ongeveer 30.000 mensen omgekomen.

Videla werd op 2 augustus 1925 geboren in de stad Mercedes en schopte het in 1971 tot brigadegeneraal. Onder druk van hoge militairen benoemde de toenmalige president Isabel Perón hem in 1975 tot opperbevelhebber van het leger. Een jaar later pleegde de het leger een coup en werd Videla president van Argentinië. De juntaleider zou tot 1981 aan de macht blijven.

Zijn laatste jaren zat Videla een levenslange straf uit wegens misdaden tegen de menselijkheid. Hij had eerder gratie gekregen, maar de amnestie werd in 2006 opgeheven omdat iemand volgens de Argentijnse grondwet niet gepardonneerd kan worden voor genocide. Vorig jaar kwam daar een veroordeling van 50 jaar bij, wegens de ontvoering van baby's van politieke tegenstanders.

WK 1978
Vanaf 1977 begonnen de 'Dwaze Moeders' opheldering te vragen over het lot van hun ontvoerde familieleden. De gebeurtenissen in Argentinië leidden in Nederland echter pas tot discussie toen in 1978 het wereldkampioenschap Voetbal in Argentinië werd gehouden.

Er gingen stemmen op om in verband met de mensenrechtensituatie ter plaatse niet mee te doen. Uiteindelijk vertrok het Nederlandse elftal toch, maar topspeler Johan Cruijff is 'om politieke redenen' niet meegegaan naar dit WK.

Ongedateerde foto van junta-leider Jorge Videla Beeld epa
Ongedateerde foto van junta-leider Jorge VidelaBeeld epa

Máxima
De vader van koningin Máxima, Jorge Zorreguieta, was tijdens het regime van Videla staatssecretaris van Landbouw. Hij zegt nooit iets van de verdwijningen en andere misdaden geweten te hebben. Dit wordt betwist, maar uit onderzoek van de Nederlandse regering bleek dat praktisch uitgesloten kan worden, dat Zorreguieta betrokken is geweest bij onderdrukking of schending van mensenrechten.

Vanwege zijn omstreden verleden was Jorge Zorreguieta niet welkom bij officiële Nederlandse staatsaangelegenheden, zoals de bruiloft van Willem-Alexander en Máxima en de inhuldiging van Willem-Alexander als koning.

Timmermans

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans treurt niet om de dood van Videla. 'Ze zeggen wel eens, over de doden niets dan goeds, maar over deze dode heb ik niets goeds te melden', zei Timmermans direct na afloop van de ministerraad vrijdag. 'De man heeft vreselijke misdaden op z'n geweten.'

Premier Rutte sloot zich aan bij de woorden van zijn collega en voegde eraan toe dat het niet waarschijnlijk is dat een Nederlandse afgevaardigde aanwezig zal zijn bij de uitvaart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden