Arena wordt Johan Cruijff Arena

Op de dag dat de man zelf zeventig jaar zou zijn geworden, lijkt de Johan Cruijff Arena geboren. Dat staat in een intentieovereenkomst die Ajax, de gemeente Amsterdam en de Arena dinsdag naar buiten brachten.

Jop van Kempen
Johan Cruijff Beeld anp
Johan CruijffBeeld anp

'Iedereen die het niet hoeft te beslissen, zou het leuk gevonden hebben," zei Cruijff bij leven en welzijn over het plan om het Amsterdamse stadion naar hem te vernoemen.

Nu hij ruim een jaar is overleden, krijgen Cruijff en zowat heel Nederland alsnog hun zin. Zoon Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten verheugd en vereerd te zijn. Er wordt ook een Amsterdamse straat, brug of plein naar Cruijff vernoemd.

De intentieovereenkomst is het resultaat van een jaar lang onderhandelen, waarbij met name burgemeester Eberhard van der Laan zich als groot fan van Ajax en Cruijff sterk maakte voor een eerbetoon aan de Amsterdamse oud-voetballer, ex-trainer en wereldfiguur.

Dinsdag waren de partijen nog de hele dag in gesprek in Van der Laans ambtswoning. Binnen een half jaar moeten er definitieve plannen liggen, die vervolgens worden voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van Stadion Amsterdam NV en Ajax.

Sponsornaam nog mogelijk
Het resultaat van het getouwtrek is dus nog wankel. Zo is het mogelijk dat er een sponsornaam aan het stadion wordt gekoppeld, beaamt Carole Thate als woordvoerder van de familie Cruijff. De Emirates Johan Cruijff Arena, om maar iets te noemen, behoort tot de mogelijkheden.

"Het geld dat een commerciële combinatienaam oplevert, is voor de eigenaar van het stadion, niet voor de familie Cruijff of de Cruijff Foundation," aldus Thate. "Het gaat de familie om de eer, al vinden we wel dat het een gepaste commerciële naam moet zijn. Daar hebben we ook een stem in." Marketeers denken dat een commerciële naam jaarlijks drie tot vijf miljoen euro oplevert.

In de overeenkomst wordt de hoop uitgesproken dat er behalve over de stadionnaam ook overeenstemming wordt bereikt over de bestuursstructuur en de eigendomsverhouding van het stadion.

Belang verkopen
De gemeente heeft een belang in de (officieel nog) Arena dat is gewaardeerd voor ruim zes miljoen euro, en wil dat belang verkopen. Het goed bij kas zittende Ajax lijkt als vaste huurder van het stadion een logische koper, maar is nauwelijks geïnteresseerd zolang de bestuursstructuur niet wijzigt.

In de huidige structuur ligt alle beslissingsbevoegdheid immers bij de Stichting Administratiekantoor (Stak) van Stadion Amsterdam NV. Het Stak is de enige aandeelhouder van het stadion. Ajax is alleen geïnteresseerd in het kopen van het gemeentelijk belang als er ook beslissingsbevoegdheid volgt, zodat de club baas in eigen stadion kan worden.

Wethouder Eric van der Burg (Sport) zei kort voordat hij in een Ajax-trainingspak startte aan de Cruijff Run dat er overeenstemming komt over de nieuwe eigendomsverhouding en over de bestuursstructuur. "Ajax koopt 23 procent van het gemeentelijk belang in het stadion, de gemeente houdt in de nieuwe situatie 25 procent van de huidige 48 procent. De club wordt geen eigenaar van het stadion, het Stak blijft het enige beslissingsorgaan."

Achter de schermen bij Ajax was men niet onverdeeld gelukkig met die woorden. De komende maanden zullen voor Ajax-directeur Edwin van der Sar, president-commissaris Leo van Wijk en operationeel directeur Rutger Arisz de onderhandelingen dus nog wel doorgaan.

De - nu nog - Arena. Beeld anp
De - nu nog - Arena.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden