Update

Arena geen proeftuin voor nieuwste generatie mobiel internet

Plannen om over twee jaar van de Johan Cruijff Arena het eerste 5G-stadion van Europa te maken, zijn onhaalbaar.

De Johan Cruijff Arena Beeld anp
De Johan Cruijff ArenaBeeld anp

De overheid wil de benodigde etherfrequenties niet vrijgeven, omdat die cruciaal zouden zijn voor de opsporing van terroristen, spionnen en hackers.

De Arena maakte een jaar geleden plannen bekend om het meest technologisch geavanceerde sportstadion van het continent te worden. Onder meer met nieuwe toepassingen die mobiele telefonie en mobiel internet verbeteren.

Bij het EK Voetbal in 2020, waarvan een deel van de wedstrijden in Amsterdam zal worden gespeeld, zou de Arena ook de nieuwste generatie mobiele communicatie moeten bieden. Niet alleen om de mobiele bereikbaarheid te te verbeteren, maar ook om bezoekersstromen te managen en de veiligheid beter te bewaken.

Maar de frequenties die nodig zijn voor 5G komen in Nederland helemaal niet, of veel te laat beschikbaar.

Amsterdam-Zwolle
Boven de lijn Amsterdam-Zwolle mag 5G helemaal niet geïnstalleerd worden, daaronder alleen sterk afgezwakt. Dat betekent dat een omvangrijke proef, zoals rondom de Arena, onmogelijk is.

"We maken daar een heel zwaar punt van in Den Haag," zegt topman Eelco Blok van KPN. "In de landen om ons heen is de situatie dit jaar en volgend jaar helder. Hier duurt het veel te lang." KPN is met netwerkapparatuurleverancier Huawei actief in de Arena.

"De eerste indicatie is dat áls de benodigde frequenties al beschikbaar komen, dat niet voor 2026 zal zijn. Dat is niet goed voor de positie van Nederland. We lopen nu voorop." Volgens Blok moeten er binnen twee jaar 'stappen' worden gemaakt. "Zelfs 2022 is al te laat."

Proeftuin
Amsterdam Arena bevestigt dat de problemen rondom de 5G frequentie eerst opgelost moeten worden om de voorgenomen proef in 2020 alsnog rond te krijgen. "Wij gaan er alles aan doen om het mogelijk te maken," zegt technologietopman Henk van Raan. "Laat ons als proeftuin nu uitzoeken hoe we 5G kunnen invoeren en tegemoet kunenn komen aan de bezwaren van Defensie."

Volgens Van Raan is supersnel mobiel internet niet alleen nodiog om bezoekers van het stadion - en de omgeving - meer snelle digitale diensten te bieden. "Het is vooral onontbeerlijk op het gebied van crowdmanagement en het waarborgen van de veiligheid. We kunnen daar met de huidige technologe al heel veel stappen in maken, maar met de verwachte bezoekersstromen is 5G straks echt nodig."

Zelfrijdende auto's
Brancheorganisatie Nederland ICT pleit woensdag in Het Parool voor haast. "Als we deze boot missen, heeft dat onherroepelijk gevolgen, voor alles," zegt directeur Lotte de Bruijn. "We willen met zelfrijdende auto's een antwoord geven op het klimaatprobleem. Maar zonder 5G geen zelfrijdende auto's."

"We willen kosten besparen in de zorg, door artsen op afstand diagnoses te laten stellen of ingrepen te laten doen. Zonder 5G is dat onmogelijk. We willen onze huizen en ons leven slimmer organiseren. Dat loopt vast als we geen 5G uitrollen."

"Alle landen om ons heen zijn nu bezig, van Finland tot Frankrijk. Bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn, zodat ze aparatuur kunnen maken en diensten kunnen bedenken. Maar in Nederland gebeurt niets."

Plat land
Omringende landen nemen dit jaar en volgend jaar al de benodigde stappen. "In andere landen spelen dezelfde obstakels, maar daar denken ze in oplossingen," zegt operationeel topman Joost Farwerck.

Topman Eelco Blok van KPN woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers van KPN in het Olympisch Stadion Beeld anp
Topman Eelco Blok van KPN woensdagochtend bij de presentatie van de jaarcijfers van KPN in het Olympisch StadionBeeld anp

Nederland heeft tegen dat het een plat land is waar de mogelijke storing die door 5G bij Defensie kan optreden, groter kan zijn.

Getest
KPN wil zo snel mogelijk proeven houden met 5G in Nederland, waarvan eentje in Amsterdam en een in de haven van Rotterdam.

Ook moeten cruciale 5G-toepassing om zelfrijdende auto's mogelijk te maken zo snel mogelijk worden getest.

"Het probleem is nu al geruime tijd bekend. Er moet nu worden gewerkt aan een oplossing. In alle landen lossen ze het op, dat moeten we ook doen in Nederland."

T Mobile plaatste vorig jaar al een 5G-proefmast op het Leidseplein Beeld T Mobile
T Mobile plaatste vorig jaar al een 5G-proefmast op het LeidsepleinBeeld T Mobile

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden