Arena gaat opgewekte stroom opslaan

De Amsterdam Arena komt met een accucentrale waardoor het stadion straks voor een groter deel draait op door eigen zonnepanelen opgewekte duurzame energie. Als de stroom uitvalt, kan het stadion straks zo'n drie uur vooruit op deze 'superbatterij'.

Bart van Zoelen
Het stadion hoopt de accu's in het voorjaar van 2017 in gebruik te nemen. Beeld anp
Het stadion hoopt de accu's in het voorjaar van 2017 in gebruik te nemen.Beeld anp

De energieopslag krijgt een capaciteit van 4 megawatt. "Zeg maar: een paar honderd elektrische auto's," zegt stadiondirecteur Henk Markerink. Daarvoor gaat het stadion aan de noordoostkant een aparte ruimte bouwen, ter grootte van een zeecontainer.

Het stadion hoopt de accu's in het voorjaar van 2017 in gebruik te nemen, maar toch ten minste voor 2020, als in de Arena vier EK-wedstrijden worden gespeeld. Bijkomend voordeel is dat het stadion geen nood­aggregaat meer nodig heeft. Bij topwedstrijden stelt de Europese voetbalbond Uefa dat als voorwaarde.

Lening
Voor de accu's krijgt de Arena een lening uit het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds. Nu voorziet het stadion voor zo'n vijftien procent in zijn energiebehoefte door de zonnepanelen op het dak. Dat percentage wordt beduidend hoger als het overschot dat zich vormt door energiebesparing kan worden opgeslagen.

Het stadion heeft donderdag een contract afgesloten met Philips Lighting voor nieuwe veldverlichting. "De led-lampen gebruiken dertig tot veertig procent minder energie."

Overdag wekt het stadion straks meer stroom op dan het verbruikt. Daar staan pieken in het verbruik tegenover bij evenementen en wedstrijden, die nogal eens 's avonds worden gespeeld. Markerink: "Als de zon schijnt, hebben we meestal niet zoveel energie nodig. En als we energie nodig hebben, schijnt de zon niet."

Pieken en dalen
Energie-opslag geldt internationaal als een belangrijke schakel in de overgang naar duurzame energie. Wind- en zonne-energie zijn per definitie minder constant, zodat in de toekomst meer pieken en dalen in het stroomnet optreden.

Met name grootverbruikers kunnen dat soort pieken en dalen opvangen door accucapaciteit aan te bieden, zo is de verwachting. Er zijn dan minder op fossiele brandstoffen gestookte elektriciteitscentrales nodig.

De gedachte is ook dat elektriciteitsbedrijven graag bereid zijn te betalen voor accu's die zich volladen op momenten dat de elektriciteit in overvloed aanwezig is en die dan weer afgeven als weinig energie voorhanden is.

Dat merkt de Arena nu al. Door de 'superbatterij' betaalt het stadion straks een lagere elektriciteitsrekening. Omdat het stadion op piekmomenten minder zal vragen van het net, brengt het elektriciteitsbedrijf minder vastrecht in rekening.

Experimenteel karakter
Daarmee is meteen gezegd dat het stadion niet helemaal zelfvoorzienend wordt. Ook is het nog zoeken naar de rol die opslag precies gaat spelen in de energiehuishouding van de toekomst. "Het heeft ten dele een experimenteel karakter," zegt Markerink.

Dat past ook bij het stadion dat zichzelf opwerpt als proeftuin voor innovaties, rond duurzaamheid, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld de beheersing van de drukte, veiligheid en gezonde voeding. "De mogelijkheden zijn legio, we beginnen gewoon want in de kern ziet het er goed uit."

Wat in de toekomst nog een extra voordeel kan zijn is dat de elektriciteit uit de 'superbatterij' gelijkstroom is, net als de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt en de stroom die door de led-lampen in de lichtmasten wordt verbruikt. Omdat er minder omzetting nodig is van wisselstroom naar gelijkstroom gaat ook minder energie verloren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden