ARD toont Roemeense CIA-gevangenis

De Duitse publieke omroep ARD zendt vandaag een documentaire uit over een geheime CIA-gevangenis in Roemenië. Het bestaan van de gevangenis was al langer bekend, maar de ARD en Associated Press wisten de locatie van het detentiecentrum te achterhalen.

Khalid Sheikh Mohammed, net nadat hij is opgepakt in Pakistan. Beeld EPA
Khalid Sheikh Mohammed, net nadat hij is opgepakt in Pakistan.Beeld EPA

De gevangenis bevond zich in het noorden van Boekarest, in een overheidsgebouw in een drukke woonwijk op enkele minuten afstand van het stadshart. Jarenlang werden hier de belangrijkste terreurverdachten opgesloten, zoals Al-Qaida-lid Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Bestelbusjes
De CIA onderhield in het begin van deze eeuw een internationaal netwerk van gevangenissen, die niet alleen in Roemenië, maar ook in Thailand, Litouwen en Polen waren gevestigd. Gedetineerden werden naar Boekarest gevlogen, waarna ze in bestelbusjes naar de gevangenis werden gebracht.

In het detentiecentrum, in de kelder van het gebouw, bevonden zich zes cellen. In iedere cel hing een klok en was een pijl aangebracht om de richting van Mekka aan te geven. Net als in andere gevangenissen werd de gedetineerden hier slaap onthouden en werden ze onderworpen aan waterboarding, een extreme ondervragingstechniek waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd. Na een maand werden de gedetineerden beter behandeld. Ze werden onderzocht door (tand-)artsen en kregen halal voedsel.

De gevangenis in Boekarest werd in 2006 gesloten. Sommige gedetineerden werden naar Kabul gebracht, waar ze bleven tot ze naar Guantanamo Bay, de Amerikaanse marinebasis in Cuba, werden doorgestuurd. Anderen werden naar hun vaderland teruggevlogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden