Plus

Architectonisch is Circl niet hemelbestormend, maar het interieur is een aanwinst

ABN Amro presenteert zich aan het publiek met Circl: een openbaar vergadercentrum annex restaurant, vrijwel geheel van gerecycled materiaal. Architectonisch mag Circl van buiten niet hemelbestormend zijn, het concept van het interieur is een aanwinst op de Zuidas. 

Ook de daktuin van paviljoen Circl is aangelegd met gerecycled materiaal. De steentjes van de paden komen bijvoorbeeld uit een oud kloosterBeeld Rink Hof

Waar we op zitten? Banken bekleed met huiden van Brabantse koeien en gevuld met oude matrasvullingen van Auping. Of op stoelen die zijn gemaakt van voormalige koelkastonderdelen. In de vloer zijn onder meer barkrukken van voetbalclub FC Oss verwerkt. Het plafond van afgedankte jeans doet goed dienst als geluiddemper. Zo gaat het maar door.

Het hele interieur van Circl is een collage van materialen die een tweede leven hebben gekregen. Dit visitekaartje van ABN Amro is een geslaagde poging om een circulair interieur te tonen, deze keer niet in de Buiksloterham maar in het hart van de haute finance.

Containerbegrip
Circulair begint een containerbegrip te worden in de architectuur, net als duurzaamheid. Er valt van alles onder: zonnepanelen, grijs water, groene gevels. Hoe meer hergebruik, hoe beter voor het milieu - geheel in de geest van het klimaatakkoord van Parijs.

Waarom iets nieuws toepassen als het bestaande voldoet, zoals met de brandslangen in het pand die eerder te zien waren in een Philips­gebouw in Hilversum? En ook waterverspilling kan worden tegengegaan: het regenwater dat in de tuin wordt opgevangen, spoelt net zo makkelijk de toiletten.

Dan is er nog een onzichtbare component: dat het bouwmateriaal, de beplanting en het voedsel van nabij worden aangevoerd. Wat je van ver haalt is niet langer lekker. Het kan zelfs afkeurenswaardig blijken te zijn.

Lolligheid
Levert dit alles bij elkaar interessante of zelfs onvergetelijke architectuur op? Aan de buitenkant zou je dat niet zeggen. Dat is een rechttoe, rechtaan doos met een sterk overhellende kap, gesteund door kolommen van larikshout. Dit is de strenge doch rechtvaardige hand van Pi de Bruijn van bureau De Architekten Cie., die niet bekendstaat om lolligheid.

Omdat hij veel glas gebruikt, ligt het interieur bij wijze van spreken op straat, in dit geval het Mahlerplein. En dat interieur, een ontwerp van Odette Ex, mag er zijn. De gerecyclede onderdelen ogen niet armoedig of schraal. Ze stralen nieuwe rijkdom uit, maar niet die van marmer, glas of allerlei glimmende onderdelen. Marmer, daar durft een architect met gevoel voor milieu tegenwoordig niet meer mee aan te komen.

De nieuwe rijkdom is semiarmoedig. Zo is de vloer van sloophout in keurige stroken gelegd als betrof het parket. De keitjes van de paden van de daktuin vormden in het verleden een kloostervloer in België. Eigenlijk zou je bordjes bij elk onderdeel verlangen, wat Circl tot een soort museum van de recycling zou maken. ABN Amro doet ook aan hergebruik van het eigen verleden: sommige stoelen in de vergaderzalen stonden ooit in De Bazel.

Ondergronds parcours
Symphony, de toren van de bank op de Zuidas, is gebouwd voor 3000 werknemers, een aantal dat in de loop der tijd door aanpassingen kon groeien naar 6000. Een extra vergader- en conferentiecentrum, met ruimte voor presentaties en 'een luxe kantine' werd wenselijk: ziedaar de geboorte van Circl. ABN Amro is eigenaar van de grond, Vermaat (ook aanwezig in het Rijksmuseum) runt de horeca. Het bankpersoneel kan via een ondergronds parcours het paviljoen bereiken.

Stedenbouwkundig gezien is hier een gat opgevuld, een ruimte die ooit dienst deed als voorrijdplek voor limousines, omringd door een plantsoen. Het Mahlerplein ontbeerde vanwege die opzet een oostelijke straatwand.

Architectonisch mag Circl van buiten niet hemelbestormend zijn, het concept van het interieur is een aanwinst op de Zuidas. Die is tot dusver voornamelijk een vertoon van ego-torens die stuk voor stuk bijzonder proberen te zijn, maar samenhang missen. Circl doet industrieel aan, dankzij het hoge plafond, dat gestut wordt door warm larikshout en afgescheiden door metalen frames boven de eettafels. Alsof we in een voormalige fabriek zijn beland.

Het kost moeite je hier driedelig en mantelpak voor te stellen, maar ook die zullen overstag gaan. En anders is het wel de buurt: want Circl is in het weekend open voor hen die zich vervelen in woontoren of appartementencomplex.

Lees ook: Nieuwe duurzame hotspot Circl ook open voor de buurt

Het interieur van Circl straalt nieuwe rijkdom uit, maar niet die van marmer of glasBeeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden