Architecten vallen om door crisis

Woonblok naar een ontwerp van Van Sambeek & Van Veen in het Funenpark. Foto Floris Lok Beeld
Woonblok naar een ontwerp van Van Sambeek & Van Veen in het Funenpark. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De crisis slaat ongenadig hard toe bij architecten. Van Sambeek & Van Veen, verantwoordelijk voor een groot aantal Amsterdamse woningbouwprojecten, is failliet. De opdrachten zijn opgedroogd. In de hele sector zijn dit jaar al vijfduizend banen verdwenen.

Van Sambeek & Van Veen, uit Amsterdam, heeft het faillissement zelf aangevraagd. ''Dit is een typisch crisisfaillissement,'' zegt curator Hanneke de Coninck-Smolders. ''De architectuur zit in de hoek waar de hardste klappen vallen.''

''Het aantal opdrachten voor 2009 zag er bijzonder goed uit, maar door de crisis zijn projecten uitgesteld of afbesteld. De orderportefeuille is opgedroogd, waardoor er onvoldoende geld is om aan de verplichtingen te voldoen.'' Het bureau werkte in Amsterdam onder meer aan woningen in het Funenpark, Nieuw West, en op de Burgemeester Stramanweg in Zuidoost. Het bureau werkt aan een doorstart.

De hele Nederlandse architectuur lijdt erg onder de crisis, zegt brancheorganisatie Bond Nederlandse Architecten (BNA). Waren er voor de crisis nog vijftienduizend architecten, stedenbouwkundigen en bouwkundig adviseurs werkzaam in de branche, inmiddels is dat aantal gedaald tot rond de tienduizend. De helft van het aantal bedrijven kampt met dalende omzetten en een gebrek aan opdrachten. Een derde van het aantal architectenbureaus heeft de afgelopen tijd mensen ontslagen.

Met name de architectenbranche is zwaar getroffen omdat zowel de bouw van woningen - goed voor de helft van het aantal opdrachten bij Nederlandse architectenbureaus - als van kantoren volledig is ingezakt. Een van de belangrijkste oorzaken is dat banken uiterst terughoudend zijn bij de financiering van bouwprojecten.

De crisis treft niet alleen de kleinere architectenbureaus. Begin dit jaar moest Rem Koolhaas vijftig van de driehonderd medewerkers van zijn bureau OMA ontslaan. Het Rotterdamse architectenbureau Erick van Egeraat ging in januari failliet. (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden