Architecten presenteren wolkenkrabber uit hout

Het internationaal gerenommeerde architectenbureau Skidmore, Owings and Merril (SOM) stelt voor om in de toekomst wolkenkrabbers uit hout te bouwen, om zo de ecologische voetafdruk van de gebouwen te verkleinen. Volgens het bureau kan dat zonder aan veiligheid in te boeten, meldt ecosite Inhabitat.

Stig Geukens
null Beeld SOM
Beeld SOM

Volgens het Amerikaanse Agentschap voor Natuurbescherming verbruiken gebouwen zo'n 36 procent van de totale energieconsumptie. Wolkenkrabbers in wereldsteden worden bovendien gebouwd met beton en metalen, wat ervoor zorgt dat ze een grote ecologische voetafdruk hebben. Volgens SOM kan het nieuwe ontwerp die voetafdruk maar liefst met 75 procent verkleinen.

Het nieuwe ontwerpplan werd toegepast op een bestaande woontoren van SOM's hand. Het Dewitt-Chestnut Appartementencomplex in Chicago bestaat uit 42 verdiepingen en is meer dan 100 meter hoog. Indien hetzelfde gebouwd zou worden opgetrokken uit hout, met een beperkt gebruik van beton op kritieke plaatsen, dan zou het complex niets aan stevigheid hoeven inboeten. Metaal zou al helemaal niet meer nodig zijn.

Het nieuwe systeem zorgt niet alleen voor een kleinere ecologische voetafdruk, maar ook voor lagere kosten. Bovendien werd al rekening gehouden met de brandveiligheid van zulke houten wolkenkrabbers. Het architectenbureau verwacht echter grote tegenstand voor het ontwerp. De architecten hopen dan ook dat ze ten minste het debat over nieuwe bouwvormen hebben kunnen aanzwengelen.

null Beeld SOM
Beeld SOM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden