Architect Q-factory dreigt met rechtszaak om plannen verbouwing

De verbouwing van de Q-Factory in Amsterdam-Oost is illegaal, stelt het architectenbureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van het pand. Het dreigt nu met een kort geding tegen eigenaren van het centrum.

Tom Kieft
Een van de langgekoesterde wensen van de exploitanten is de bouw van een muzikantenhotel in de Q-factory. Beeld anp
Een van de langgekoesterde wensen van de exploitanten is de bouw van een muzikantenhotel in de Q-factory.Beeld anp

'We hebben de architect 40.000 euro geboden voor de auteursrechten. Maar volgens mij denkt hij eerder aan een miljoen," verweert Jan 't Hoen. Hij is samen met zijn broer Bert de huidige eigenaar van het muziekcentrum aan het Atlantisplein.

De dreiging van de architect met een kort geding kwam na de verbouwingen van het pand, dat in 2005 door architectenbureau Jo Janssen Maastricht is ontworpen. De broers hebben veel kleine aanpassingen aan het gebouw verricht. Ook wordt een verdieping omgetoverd tot hotel. Dat gaat naar verwachting in januari 2017 open.

Auteursrechten
De broers hebben hiervoor de benodigde bouwvergunningen van de gemeente gekregen. Maar volgens architect Jo Janssen mogen deze verbouwingen helemaal niet voltrokken worden: de auteursrechten liggen bij zijn bureau, dat niet wordt betrokken bij de verbouwingen.

"Iedere verandering van het ontwerp is per definitie een schending van het ontwerp en de auteursrechten," zegt Janssen. "Ze mogen niet zomaar van alles aan het gebouw veranderen."

Vooral het geplande hotel is voor de architect een doorn in het oog: "Het gebouw is ontworpen als een laagdrempelige plek voor muzikanten. Door er een hotel in te openen, lijkt het erop dat de eigenaar het gebouw wil commercialiseren."

Afgeslagen
Het bod dat broers 't Hoen hebben gedaan om de rechten van het architectenbureau over te nemen heeft Janssen afgeslagen. "Het gebouw draagt veel van de identiteit van ons bureau. We zijn bereid de rechten voor een schappelijk bod van de hand te doen. Het gebouw is 26 miljoen waard; het bod moet proportioneel zijn."

"Typisch Limburgse taferelen," noemt 't Hoen het. "Hij wil gewoon geld zien. We boden hem een redelijk bedrag, maar hij ziet dollartekens. Ik heb hem gezegd dat hij m'n rug op kan."

Verwijten
De broers kunnen zich ook niet vinden in de verwijten van de architect. "We hebben dit pand drie jaar geleden uit een faillissement overgenomen. Juist door onze verbouwingen en aanpassingen zijn we goed op weg de Q-factory tot een bruisend muziekcentrum te maken. Het hotel is essentieel om onze ambities te kunnen bekostigen."

De architect waarschuwt dat hij het hier niet bij zal laten zitten: "Ik sta in mijn recht en mijn advocaat zit er bovenop. Zoals het nu loopt, zal het zeker weten uitlopen op een rechtszaak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden