Architect dwarsboomt komst megabios Amstelveen

Een architectenconflict doorkruist de komst van een megabioscoop van Pathé in Amstelveen. De architect van het gebouw waarin de bios is gepland, wil niet dat zijn ontwerp wordt aangetast.

Herman Stil
Een impressie van de gesneuvelde nieuwe bioscoop in Amstelveen, bovenop de bestaande bibliotheek Beeld Amstelveen
Een impressie van de gesneuvelde nieuwe bioscoop in Amstelveen, bovenop de bestaande bibliotheekBeeld Amstelveen

In het gebouw op de kop van het Amstelveense Stadsplein zijn nu de bibliotheek van Amstelveen en een boekhandel gevestigd. Ook de toerit van de ondergrondse parkeergarage is in het gebouw verwerkt.

De gemeente Amstelveen, eigenaar van het gebouw, wilde het ontwerp flink aanpassen om er een megabioscoop van Pathé te vestigen. Daarvoor zouden extra verdiepingen worden toegevoegd en zowel binnen als buiten flinke ingrepen worden gedaan. De bibliotheek en boekhandel zouden blijven.

Auteursrecht
Maar Hans Ruijssenaars, de architect van het twintig jaar oude gebouw, wil niet dat het ontwerp wordt aangetast. Ruijssenaars beroept zich op zijn auteursrecht. Dat betekent volgens Amstelveen dat er alleen een nieuw bioscoopgebouw kan komen als het oude gebouw helemaal wordt gesloopt.

"Het nieuwe ontwerp, dat is gemaakt door de architecten van Pathé, is een vervorming van mijn ontwerp. Er waren heel veel elementen uit mijn ontwerp verwerkt. Ik zie dat als misbruik, daar kan ik me tegen verzetten."

Ruijssenaars zegt pas laat bij de plannen te zijn betrokken. "Er is me aangeboden om mee te doen, maar dan wel onder de architect van Pathé. Dat accepteer ik niet. Ik heb nog wel voorstellen gedaan om het wel goed aan te pakken, maar daar wilden Amstelveen en Pathé niet in mee."

Met Pathé wordt nu gekeken naar een andere plek. "Uitgangspunt is dat er een ingang aan het Stadsplein moet zijn," zegt wethouder Herbert Raat, "en voldoende ruimte voor de bioscoopzalen."

Mogelijk wordt teruggegrepen naar een eerder ontwerp waarbij er een heel nieuw bioscoopgebouw zou komen op de plek van het huidige Amstelveense busstation. Ook een locatie achter Schouwburg Amstelveen wordt onderzocht.

Aansprekende elementen
De wens voor een megabioscoop in Amstelveen is opvallend vanwege de nabijheid van Amsterdamse alternatieven als Pathé Arena en een stroom bioscoopplannen in en om Amsterdam. "Heel Amstelveen snakt naar een eigen bioscoop," vindt Raat.

Auteursrecht op architectuur is al jaren omstreden. Twee jaar geleden nog verloor architect Max van Huut, van bureau Alberts & Van Huut, een zaak tegen de verbouwing van het voormalige KPMG-gebouw, op een steenworp afstand van het Amstelveense Stadshart.

Daar oordeelde de rechter dat er geen 'aansprekende elementen' uit het ontwerp in de nieuwe plannen voor een appartementencomplex werden overgenomen zodat de architecten geen beroep konden doen op hun auteursrecht.

Had beter gekund
Daarvoor is bij de bioscoop niet gekozen. "Dan had je zo veel moeten weghalen dat je beter had kunnen slopen," zegt Raat. "En dat willen we niet." De wethouder erkent dat achteraf gezien het contact met Ruijssenaars beter had gekund.

Vorig jaar nog moest de verbouwing van museum Naturalis in Leiden worden stilgelegd omdat de architect van het gebouw het niet eens was met de ingrepen. Die zaak werd voor 1,5 miljoen euro geschikt.

Een eerder ontwerp uit 2012 voor een megabioscoop, deels op de plek waar nu het Amstelveense busstation staat Beeld
Een eerder ontwerp uit 2012 voor een megabioscoop, deels op de plek waar nu het Amstelveense busstation staatBeeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden