Architect Ben van Berkel: 'Gebouwen moeten gezonder'

Architect Ben van Berkel vindt dat we meer aandacht moeten besteden aan gezonde gebouwen. Nu ligt de nadruk vooral op duurzaam bouwen terwijl gebouwen wel degelijk invloed op onze gezondheid hebben.

Lorianne van Gelder
Architect Ben van Berkel (l) wordt aan de tand gevoeld door Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het Parool Beeld Maarten Brante
Architect Ben van Berkel (l) wordt aan de tand gevoeld door Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van Het ParoolBeeld Maarten Brante

Dat zei Van Berkel - beroemd van onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, het Mercedes Benz Museum in Stuttgart en het Centraal Station in Arnhem - zondag tijdens ADAM&Co, de maandelijkse talkshow van Het Parool en de A'DAM Toren.

Volgens hem heeft bijna niemand het over gezónd bouwen. Van Berkels bedrijf, UNStudio, doet er onderzoek naar, want over de gezondheidseffecten van materialen is weinig bekend.

Bovendien is in veel kantoren en woningen de luchtkwaliteit binnen nog slechter dan die buiten. Denk maar aan de hoofdpijn na een dag werken in een muf kantoor. En dat terwijl we tachtig procent van onze tijd binnen doorbrengen.

Verstopte liften
In een van zijn ontwerpen liet Van Berkel de lucht niet meer circuleren, maar werd de oude lucht het plafond in gezogen, een techniek die ook wordt gebruikt in ziekenhuizen, waar bacteriën echt niet verspreid mogen worden. Het leverde twintig procent minder ziekteverzuim op.

Van Berkel voorspelt dat gebouwen slimmer worden, zodat ze bijvoorbeeld weten waar de schoonmaker specifiek moet poetsen. En mocht u nou in een UNStudio-gebouw lang moeten zoeken naar een lift: dat is expres.
Van Berkel heeft de lift verstopt, zodat u met de trap gaat.

Tijdens de talkshow ging het ook over de ontwikkeling van de stad. Van Berkel ziet in Amsterdam een stad die moet groeien tegen de wil in. Een stad ook die met die groei worstelt. "We moeten de lucht in, maar we moeten het hier wel leefbaar houden."

Van Berkel wil graag bijdragen aan oplossingen voor problemen die met die groei samenhangen. Onlangs presenteerde hij met zijn bureau UNStudio al een plan om de A10 bij de stad te betrekken, met futuristische parkeergarages, veel groen en woningen langs de weg.

Brug én tunnel naar Noord
Van Berkel wil ook over andere zaken meedenken, over de groei van Schiphol bijvoorbeeld, of over hoe je 'neighborhoods in the sky' kunt ontwerpen: gemeenschappen van bewoners die hoog boven de grond in woontorens wonen.

80%

In de westerse wereld brengt de mens gemiddeld tachtig procent van zijn leven binnen door.

Verder is hij voorstander van zowel een brug als een tunnel naar Noord. "Er zijn tegenwoordig heel mooie tunnels, met daglicht en mediawanden, daar hoeven we niet meer bang voor te zijn."

UNStudio is in tientallen landen in de wereld actief, maar in Amsterdam is er opvallend weinig van Van Berkels werk te zien. En dat terwijl UNStudio dingen bedenkt waar de stad best baat bij kan hebben. Op dit moment wordt bijvoorbeeld een ontwerp van zijn bureau voor vier metrolijnen met in totaal 33 stations in Qatar binnen zeven jaar uit de grond gestampt.

"Daar kijken wij van op, hier met de Noord/Zuidlijn," merkte gespreksleider Ronald Ockhuysen droogjes op.

Lees ook: Zo ziet de A10 van de toekomst eruit [+]

Het Parool en ADAM&Co organiseren elke maand een talkshow op zondag­middag met kopstukken uit de creatieve industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden