Archief Gerrit de Jager naar UvA: 'Niet blijven hangen in verleden'

Striptekenaar Gerrit de Jager (De familie Doorzon, Roel en zijn beestenboel) schonk vorige week zijn gehele archief aan de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. 'Het was nodig om nieuwe strips te kunnen maken.'

Gerrit de JagerBeeld .

Wat heeft u precies gedoneerd?
"Al mijn tekenwerk vanaf 1978, ook van toen ik nog niet professioneel tekende. Het zijn schetsen, aantekeningen, stripboeken en originele strippagina's. Ik scheurde altijd mijn strips uit de kranten en tijdschriften waarin ik werd gepubliceerd - alles werd netjes ingebonden en in dozen bewaard op de zolder van mijn studio aan de Weteringschans. Op een gegeven moment nam ik mensen in dienst die mijn archief netjes bijhielden. In totaal zit alles in negentig verhuisdozen."

"Naast het papieren archief is er ook een digitaal archief. Sinds 1995 beginnen mijn strips met potlood- en inktschetsen, die ik vervolgens bijwerk en mooier maak op de computer."

Waarom neemt u afstand van uw archief?
"Toen ik een aantal jaren geleden het archief van een overleden familielid opruimde, zette mij dat aan het denken. Ik hoop dat het nog lang niet zover is, maar áls ik overlijd, wil ik mijn kinderen niet opzadelen met het uitpluizen van mijn enorme archief. Dat is iets dat ik zelf moet doen."

"Ook drukte het archief op me. De hele zolder van mijn studio stond vol met werk van de afgelopen veertig jaar, dat belemmerde me om nieuw werk te maken. Die druk had ik zelf gecreëerd. Er was al zo veel werk, waarom zou ik dan nog nieuwe strips maken? De enige manier om die gedachte uit mijn hoofd te krijgen, was afscheid nemen van mijn archief. Pas nu het weg is, merk ik hoe erg mijn oude werk me in de weg zat om door te gaan met tekenen. Het is niet leuk om te blijven hangen in je eigen verleden. Het kwam wel eens voor dat ik een opdracht kreeg die leek op iets wat ik al eens had gedaan. Dan zocht ik op zolder naar dat werk en maakte ik vervolgens bijna hetzelfde. Dat is natuurlijk zonde; ik wil juist nieuwe strips maken. Daarom leek afscheid nemen van mijn archief de beste optie."

Bijzondere Collecties van de UvA was de gelukkige. Waarom?
"Drie jaar geleden sprak ik Jos van Waterschoot, conservator van Bijzondere Collecties. Het was in de periode dat ik serieus nadacht over het overdragen van mijn archief. We zijn het samen uit gaan zoeken. Los van de bureaucratische molen waar we doorheen moesten, heb ik ook de tijd gekregen om na te denken over wat ik precies wilde overdragen. Jos drong een beetje aan op het gehele archief. Ik ben overstag gegaan."

"Mijn strips zijn nu studiemateriaal. Ze gaan bijna altijd over maatschappelijke thema's en zo kunnen bijvoorbeeld studenten Nederlands of Geschiedenis mooi zien hoe de afgelopen veertig jaar eruit zagen."

Welk werk gaat u het meest missen?
"Dat is mijn allereerste betaalde strippagina, Roel en zijn Beestenboel. Ik heb overwogen het te houden, maar dat niet gedaan. Alleen de hoogtepunten zelf houden, vind ik een beetje egoïstisch."

Beeld Gerrit de Jager
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden