Archief Amsterdamse Notarissen opgenomen in Unescoregister

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen is, samen met vier andere Nederlandse inzendingen, opgenomen in het Memory of the World-register van Unesco.

Het archief bestaat uit 30.000 documenten. Beeld Stadsarchief Amsterdam
Het archief bestaat uit 30.000 documenten.Beeld Stadsarchief Amsterdam

Het Memory of the World-register is een lijst van waardevolle archieven en documenten die van uitzonderlijke betekenis zijn. Op die manier stimuleert Unesco het behouden en verspreiden van het documentair erfgoed.

Het archief van de notarissen, bestaande uit 30.000 banden met testamenten, contracten en inventarissen, had in 2016 zelf een aanvraag ingediend. Amsterdam bewaarde eeuwenlang de archieven van notarissen omdat de informatie van de akten cruciaal was voor een goed bestuur van de stad. Het archief bevat volgens Unesco 'een rijkdom van historische informatie die nog nauwelijks is ontsloten'.

Aletta Jacobs
Ook het archief van Aletta Jacobs, een Nederlandse arts en feministe, wordt aan het register van Unesco toegevoegd. Hoewel Jacobs uit Sappemeer komt, bevindt dit archief zich in Amsterdam bij Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis.

In één van de documenten, een dun grijs schriftje, beschrijft Jacobs in 1892, toen huisarts in Amsterdam, een gesprek met een vrouwelijke patiënt. 'Dokter, kunt u mij niet iets geven dat ik een beetje aansterk?' Vraagt de ongehuwde moeder die door haar werkgever zwanger is gemaakt en in armoede is vervallen aan de arts, die haar omschrijft als 'schoorvoetend, een bleek, holoogig vrouwtje'.

Jacobds speelde in de eerste feministische golf een grote rol in het verkrijgen van kiesrecht voor vrouwen. Het archief bestaat dan ook grotendeels uit brieven die Jacobs ontving van internationale feministen als Carrie Chapman Catt, Anna Howard Shaw, Emmeline Pankhurst en Olive Schreiner.

Andere documenten bespreken de strijd van vrouwen voor toegang tot hoger onderwijs en het medische beroep, de rechten van prostituees, voortplantingsrechten en de rol van vrouwen in de politieke vredesbeweging.

Westerborkfilm
In totaal heeft Unesco 78 nieuwe bronnen aan het register toegevoegd. Andere Nederlandse toevoegingen zijn de Westerborkfilm, het archief van filosoof Ludwig Wittgenstein (samenwerking met Oostenrijk) en verhalen uit Java (samenwerking met Indonesië, Maleisië, Cambodia en Thailand).

Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend. Eerdere Nederlandse inschrijvingen zijn onder andere het dagboek van Anne Frank en de VOC-archieven.

De verhalen uit het archief

In de depots van het Stadsarchief Amsterdam ligt het kilometerslange archief van notarissen uit 1578-1915. Het Stadsarchief en Parool.nl publiceren samen verhalen die verstopt zitten in de tienduizenden dikke boeken en bundels.

Lees hier een aantal van die verhalen:
Een eigenaardige ruzie in de strenge winter van 1795
Een ordinaire lastercampagne in de Laurierstraat
Ernstige beschuldigingen van bonefluijterij in de 18e eeuw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden