Archeologische vondst: is Australië al veel eerder ontdekt?

Archeologen zijn in beroering geraakt na de ontdekking van vijf koperen muntjes en een 70 jaar oude landkaart in Australië. De vondst zou wel eens aanleiding kunnen zijn om de geschiedenis van het continent ingrijpend te herschrijven, meldt de Australische krant The Age.

Redactie
Hardlopers doen mee aan de halve marathon van Sydney. Ze lopen over de beroemde Harbour Bridge, op de achtergrond het Opera House. Beeld getty
Hardlopers doen mee aan de halve marathon van Sydney. Ze lopen over de beroemde Harbour Bridge, op de achtergrond het Opera House.Beeld getty

De Australische wetenschapper Ian McIntosh, hoogleraar antropologie aan de Amerikaanse universiteit van Indiana, is van plan de deelstaat Northern Territory te bezoeken. Daar werden de koperen muntjes gevonden, die zo'n 1000 jaar oud zijn. Hierdoor ligt de mogelijkheid open dat zeevarende lieden het Australische continent honderden jaren eerder ontdekten dan tot nu toe werd aangenomen.

Willem Janszoon
Tot op heden staat in de geschiedenisboeken dat het gebied voor het eerst in 1606 werd bezocht door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Janszoon.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vond de Australische soldaat Maurie Isenberg de muntjes vlak bij zijn radarpost op een van de eilanden aan de noordkust. Op een landkaart gaf hij met een X de vindplaats aan. Pas in 1979 bracht hij zijn vondst naar een museum, dat de muntjes onderzocht.

Aangenomen wordt nu dat de muntjes, die tussen 900 en 1300 gemaakt moeten zijn, afkomstig zijn van het voormalige Afrikaanse sultanaat Kilwa, een eiland vlak bij Tanzania. Daar lag ooit een bloeiende havenstad, met handelsroutes naar India.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden