Rotterdam

Archeologen vinden stadszegel van Rotterdam

Mogelijk hebben archeologen op de plaats waar in Rotterdam de Markthal wordt gebouwd het oudste stadszegel van de stad gevonden. Het gaat om een zegel uit de 14e eeuw van bijenwas dat in een koperen doosje eeuwenlang, meters onder de grond, bewaard is gebleven.

De gevonden munt en een reconstructietekening Beeld Gemeente Rotterdam/AD fotomontage
De gevonden munt en een reconstructietekeningBeeld Gemeente Rotterdam/AD fotomontage

Dat heeft de gemeente Rotterdam vanochtend bekendgemaakt. Het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) licht het verhaal over de vondst toe in een fors rapport.

Het koperen doosje met het zegel is gevonden in een huis dat dateert van rond 1400. 'Gelet op de ouderdom is de eigenaar zuinig geweest op het zegel', aldus de gemeente.

Het ronde zegel is voorzien van een afbeelding en de randtekst CLAVIS.SIGILLI.DE.ROTTERDAM, ofwel 'sleutel van het Rotterdamse zegel'.

'De tekst maakt duidelijk dat het gevonden zegel een contra- of tegenzegel is geweest. Dit type werd in de Middeleeuwen tegen de achterzijde van een groter zegel gedrukt dat aan een akte hing. Het aanbrengen van een tegenzegel diende om het vervalsen van oorkonden tegen te gaan. Zonder tegenzegel kon een vervalser namelijk het grootzegel aan de achterzijde los snijden en het aanbrengen aan een andere oorkonde', laat de gemeente weten.

De plaatsnaam Rotterdam wordt verklaard via de afbeeldingen op bekende Rotterdamse zegels: de verticale paal symboliseert de Rotte en die wordt in het midden gekruist door een dwarsbalk die weer de dam voorstelt. Het oudst bekende Rotterdamse zegel met deze voorstelling dateert uit 1351.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden