Archeologen ontdekken slachtoffers van 1.500 jaar oud bloedbad

In de ruïnes van een fort op het Zweedse eiland Öland hebben archeologen de slachtoffers van een bloedbad gevonden. De lichamen lagen meer dan 1.500 jaar onder de grond, net als de slachtoffers van de Romeinse stad Pompeï, zeggen archeologen van de Universiteit van Lund.

null Beeld Lund University, YouTube
Beeld Lund University, YouTube

Volgens de onderzoekers woonden er ooit honderden mensen in de stenen eengezinswoningen binnen de ommuurde nederzetting op Öland. Maar het lijkt erop dat het vijfde-eeuwse fort na een hinderlaag veranderde in een ruïne, suggereren ze.

'Het is net alsof we een bevroren moment hebben gevonden', zegt Helene Wilhelmson van de Universiteit van Lund. 'Het is net als Pompeï. Er is iets verschrikkelijks gebeurd en plots werd blijkbaar de tijd stilgezet.'

'Goed georganiseerde aanslag'
In 2010 werden de eerste sporen van het fort ontdekt. Zo werden aanvankelijk sieradendoosjes en resten van huizen gevonden. Uiteindelijk vonden de archeologen vijf skeletten, maar ze vermoeden dat er nog tientallen lichamen bij het fort verspreid liggen. 'Hier liggen zoveel doden, het moet een erg gewelddadige, maar goed georganiseerde aanslag geweest zijn', aldus Wilhelmson.

De archeologen denken dat de slachtoffers werden overrompeld door een hinderlaag. Ze waren waarschijnlijk op het hoofd en de schouders geslagen met een stomp voorwerp. 'Ik denk dat ze werden verrast', zegt Wilhelmson, verwijzend naar twee ontdekte lichamen die naast elkaar bij een deuropening lagen, alsof de slachtoffers probeerden te ontsnappen.

'Het gedoemde fort'
Opmerkelijk was dat de onderzoekers ook nog veel sieraden vonden, die blijkbaar niet waren meegenomen door de aanvallers of latere plunderaars. Waarschijnlijk heerste lange tijd een taboe op de plek, vertelt Wilhelmson. 'volgens mij durfde niemand in de buurt te komen van het gedoemde fort.'

null Beeld Lund University, YouTube
Beeld Lund University, YouTube
null Beeld Lund University, YouTube
Beeld Lund University, YouTube
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden