Arcadis ontwerpt eigen hoofdkantoor op de Zuidas

De ingenieurs van Arcadis gaan hun eigen hoofdkantoor ontwerpen. Het gebouw, The Beacon, komt net als het bestaande hoofdkantoor van de ingenieurs- en bouwadviesgigant op de Zuidas.

Herman Stil
Impressie van de ingang van de nieuwe Zuidastoren The Beacon. Beeld Arcadis
Impressie van de ingang van de nieuwe Zuidastoren The Beacon.Beeld Arcadis

De twintig verdiepingen tellende toren komt aan VU-kant van de Gustav Mahlerlaan. Momenteel wordt op de hoek van de Parnassusweg al de laatste hand gelegd aan kantoorgebouw Noma House. Het driehoekige The Beacon komt daar pal naast.

De toren krijgt, naast de kantoren van Arcadis op de drie bovenste etages, zevenduizend vierkante meter appartementen en onderop 3000 vierkante meter winkels, horeca en een vrij toegankelijke kunstgalerie.

Architectenbureau
Het ontwerp is van het Amerikaanse architectenbureau Callison, sinds de overname in 2014 een volle dochter van Arcadis en met de samenvoeging van dochter RTKL naar eigen zeggen het vierde architectenbureau ter wereld.

Het Rotterdamse Powerhouse Company neemt het ontwerp van de onderbouw voor zijn rekening.

De bouw begint volgens ontwikkelaar G&S in de loop van volgend jaar.

Arcadis is nu nog gevestigd in één van de Symphonytorens, even verderop aan de Zuidas. Het huurcontract daarvoor loopt in 2021 af.

Omdat Arcadis ook actief is in milieumanagement worden er allemaal duurzame technieken in het gebouw toegepast. Mogelijk komen op het dak zonnepanelen, windmolens en 'zonnevinnen', waardoor water loopt op het dak.

Heidemij
Arcadis, ontstaan uit Heidemij, is het grootste Nederlandse ingenieursbureau. Het houdt zich onder meer bezig met waterwerken, infrastructuur en milieumanagement en is vooral in de VS en Nederland actief.

Maandag nog kreeg het bedrijf van de Amerikaanse overheid de opdracht voor de restauratie van twee monumenten voor D-Day, in het Franse Normandië.

Eerder tekende het bedrijf al voor de restauratie van het Capitool in Washington en voor het herstel van waterwerken na orkanen Katrina en Sandy in respectievelijk New Orleans en New Jersey.

Ook saneert het bedrijf in opdracht van het Amerikaanse leger bases in de hele wereld.

Impressie van The Beacon met rechts de Gustav Mahlerlaan en in de verte achteraan de Parnassusweg. Beeld Arcadis
Impressie van The Beacon met rechts de Gustav Mahlerlaan en in de verte achteraan de Parnassusweg.Beeld Arcadis
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden