Plus

Arcadis focust ook op waterbeheer áchter de dijken

Het Nederlandse Arcadis wil zich meer richten op het oplossen van problemen die ontstaan door het veranderende klimaat en de verstedelijking. En niet alleen in de westerse wereld.

Herman Stil
Arcadistopman Peter Oosterveer. Beeld Lex van Lieshout/anp
Arcadistopman Peter Oosterveer.Beeld Lex van Lieshout/anp

Een sponsstad. Dat is wat Wuhan wil worden. Niet veel Nederlanders zullen de snel gegroeide stad in Midden-China in één keer op de kaart kunnen aanwijzen, maar met 10,6 miljoen inwoners is het een van de dertig grootste steden ter wereld. Bij de enorme bouwwoede zijn het leefmilieu en waterbeheer er flink bij ingestonken.

Vorig jaar kwam de miljoenenstad tot stilstand na een overstroming. Water bleef meters hoog in de straten staan, omdat het nergens door de asfaltvlakte kon wegsijpelen.

Dus wil Wuhan 'sponsstad' worden. In de toekomst moet 70 procent van het regenwater door groen en parken worden opgevangen, om ondergronds zijn weg te vinden naar de rivier Yangtze. De beplanting moet bovendien voor schonere lucht zorgen.

Het Nederlandse Arcadis is de belangrijkste adviseur voor het project in Wuhan. De inge­nieursgigant hoopt ook te worden betrokken bij vergelijkbare projecten in zestien andere steden in Zuidoost-China, zoals Nanjing en Tianjin; programma's waarin de Chinese overheid tot nu 12 miljard dollar heeft gestoken.

650 miljoenensteden
"Dit laat zien ook in landen waar veel mensen van denken dat ze het niet zo nauw nemen met duurzaamheid, wordt nagedacht en geïnvesteerd in maatregelen," zegt topman Peter Oosterveer van Arcadis.

Arcadis, als Heidemij al kampioen van het water vóór de dijken te houden, wil vanaf nu ook achter de dijken een sleutelrol spelen in waterbeheer.

Het bedrijf gaat zich meer focussen op problemen die worden veroorzaakt door het veranderende klimaat en voortschrijdende verstedelijking.

"In 2030 woont 60 procent van de wereldbevolking in steden, een miljard meer mensen dan nu. Er zijn dan 650 steden in de wereld waar meer dan een miljoen mensen wonen, en 40 met meer dan 10 miljoen inwoners."

Arcadis zal daarbij volgens Oosterveer zeker geen bedrijf meer zijn dat alleen in de ontwikkelde wereld actief is. "Die uitdagingen gelden overal. De oplossingen die we in de Verenigde Staten of in Nederland vinden voor wateroverlast, passen we toe in ontwikkelingslanden."

Te lang is Arcadis volgens Oosterveer (59) op de oude voet verder gegaan. De afgelopen twee jaar kreeg het daar de rekening voor gepresenteerd: na jaren gestage groei zakte Arcadis plots terug. Het kostte toenmalig topman Neil McArthur de kop. Oosterveer trad in mei aan en heeft een half jaar genomen om Arcadis door te lichten.

Innovatie is noodzaak
"Het fundament is solide, de mensen die bij ons werken zijn zeer toegewijd. Maar de laatste twee jaar zijn niet de meest succesvolle jaren geweest. Arcadis moet maatschappelijk relevanter worden, we moeten meer focussen op waar we goed in zijn."

"Selectiever zijn in de opdrachten en de klanten die we aannemen. We moeten innoveren om met betere oplossingen te komen, anders komt er geen groei. Des te eerder we een digitale voorloper zijn, des te beter. Groeien zonder innovatie is in deze industrie onmogelijk."

Grote projecten

In Brazilië werkt Arcadis al vijftien jaar aan het opschonen van de rivier Tietê rivier bij São Paulo, een project waar al 15 miljard dollar in gestoken is. In die periode is het percentage afvalwater dat in São Paulo wordt gezuiverd voordat het in de Tietê verdwijnt, gestegen van 25 naar 70. Arcadis dingt mee in de aanbesteding voor de laatste fase van het project, om dat naar 100 procent te brengen.

Na orkaan Sandy haalde Arcadis projecten in New York binnen om de kustverdediging van Manhattan te versterken. De eerste 2 mijl is al klaar; niet alleen met een versterkte zeemuur, maar ook met een park, fietspaden en recreatiemogelijkheden die het overvolle Manhattan dringend nodig had, een project van 335 miljoen dollar.

In Sydney ontwerpt Arcadis mee aan een metrolijn onder de haven, waarbij het gebruikmaakt van de kennis die het heeft opgedaan bij de ondertunneling van het Centraal Station in Amsterdam.

Als luchthavenbrandweer ergens uitrukt om een brand te blussen, rent Arcadis er achteraan om het buitengewoon giftige brandbestrijdingsmiddel Pfas weer op te ruimen. In de Verenigde Staten doet het bedrijf dat op 85 militaire bases.

Aan de Zuidas in Amsterdam is net het eerste grondwerk verzet voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van Arcadis, dat in eigen huis is ontworpen. En het adviseert Schiphol over de huidige uitbreidingswerkzaamheden.

Om te voorkomen dat San Francisco bij een aardbeving onder water komt te staan, pakt Arcadis een kilometers lange, meer dan 100 jaar oude kademuur aan; een
project waar aanvankelijk 40 miljoen euro
is gemoeid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden