Arbeidsorganisatie VN: 4,5 miljoen banen in eurozone bedreigd

De werkloosheid in de eurozone dreigt de komende jaren enorm toe te nemen als een adequate aanpak uitblijft. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties waarschuwt dat 4,5 miljoen banen mogelijk op de tocht komen te staan.

Protest tegen de hoge werkloosheid in Lissabon, eind juni. Beeld Reuters
Protest tegen de hoge werkloosheid in Lissabon, eind juni.Beeld Reuters

Volgens de ILO is 'een groeistrategie met banen als speerpunt' noodzakelijk om een drastisch oplopende werkloosheid te voorkomen. Volgens de laatste cijfers van de ILO zijn in de eurozone 17,4 miljoen mensen werkloos.

De organisatie neemt in een rapport stelling tegen bezuinigingsmaatregelen die de bevolking hard treffen. Volgens de opstellers moeten aandeelhouders een groter deel van de pijn dragen.

In de aanbevelingen noemt de ILO het noodzakelijk om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. De organisatie pleit ervoor om structuurfondsen van de EU te gebruiken om banen te creëren en de Europese Investeringsbank aan het werk te zetten.

Volgens het rapport had het banenverlies in de eurozone erger kunnen zijn. Bedrijven hebben hun personeel veelal in dienst gehouden in de hoop dat de economie aantrekt. Als die verwachting niet uitkomt zullen alsnog ontslagen vallen, waarschuwt de ILO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden