Arbeiders en activisten samen in actie bij Hemwegcentrale

Een wonderlijke coalitie demonstreerde donderdagmiddag bij de Hemwegcentrale: havenwerkers uit de kolenoverslag kregen bijval van klimaatactivisten.

door: Bart van Zoelen
Havenarbeiders en klimaatactivisten samen in actie bij Hemwegcentrale. Beeld Bart van Zoelen
Havenarbeiders en klimaatactivisten samen in actie bij Hemwegcentrale.Beeld Bart van Zoelen

Ruim honderdvijftig werknemers van kolenterminals in Amsterdam en Rotterdam demonstreerden donderdagmiddag voor de poort van de laatste kolencentrale van Nuon. Nu de roep om de Hemwegcentrale te sluiten steeds luider klinkt, komen hun banen op de tocht te staan.

Want ongeveer twintig procent van de steenkool die via de Amsterdamse kolenterminal OBA wordt overgeslagen is onderweg naar de Hemwegcentrale. En de Hemwegcentrale zal niet de laatste kolencentrale zijn die sluit, verwachten de havenwerkers.

Daarom eisen ze een 'kolenfonds' van 600 tot 800 miljoen om de klap op te vangen voor de 2800 werknemers in de hele kolensector die hun baan dreigen te verliezen.

Daarvoor demonstreerden ze donderdag bij de Hemwegcentrale met hun collega's van andere kolenopslagbedrijven. Maar ook met steun van de milieuorganisaties Greenpeace en Amsterdam Fossielvrij. Die hebben al regelmatig bij de Hemwegcentrale gedemonstreerd, maar dan vóór sluiting van de kolencentrales.

Miljoen euro
Greenpeace heeft nota bene onlangs nog opgeroepen om geld bijeen te brengen voor de sluiting van de Hemwegcentrale. Toen stroomleverancier Vandebron daarvoor het startschot gaf door een miljoen beschikbaar te stellen, werd daar door de havenwerkers ronduit schamper op gereageerd.

Maar Greenpeace wil ook dat er compensatie komt voor de werknemers in de kolenoverslag, zegt campagneleider Willem Wiskerke. "We willen allemaal dat sluiting van de kolencentrales niet gaat over de ruggen van deze mensen."

"Deze mensen moeten gecompenseerd worden," zei ook Egbert Born van Amsterdam Fossielvrij. "We willen niet dat het geld verdwijnt in de zakken van de buitenlandse aandeelhouders van Nuon." Ook de SP-Kamerleden Sandra Beckerman en Cem Laçin deden een duit in het zakje. "We moeten er samen voor zorgen dat het kolenfonds er komt."

Nuon
De demonstratie kreeg zelfs steun van Nuon. Het energiebedrijf wil de centrale al langer sluiten, maar verlangt daarvoor 55 miljoen compensatie uit Den Haag. "Dit is een discussie die thuishoort in het kabinet," zei directeur productie Alexander van Ofwegen. "De energietransitie gaat over de zorg voor het milieu en voor mensen. En dus ook voor de banen van onze mensen."

De havenarbeiders reageerden verheugd op de steun vanuit Nuon en de milieubeweging. Tegelijk weten ze maar al te goed dat die van korte duur kan zijn. "Samen uit, samen thuis," was de waarschuwing in de richting van Nuon, dat het vooral niet in zijn hoofd moet halen om een akkoord te sluiten over alleen zijn eigen kolencentrale.

Om de druk op te voeren in de richting van Den Haag kan het blokkeren van de kolentoevoer naar de centrales zomaar de volgende stap zijn.

Argwaan
Als het gaat om de milieubeweging zit de argwaan nog dieper. Ook de havenarbeiders zijn niet tegen sluiting, benadrukken ze, als er maar compensatie tegenover staat. Maar ze weten ook wel dat daar hun eensgezindheid met Greenpeace en Amsterdam Fossielvrij ophoudt. Dat die niet zullen rusten tot ook de volgende, zuinigere kolencentrales en steenkoolterminals sluiten.

FNV-bestuurder Niek Stam had daarom nog wel een boodschap voor Vandebron, Greenpeace 'en die andere sukkels die met een crowdfunding bezig zijn om 1 miljoen bijeen te brengen'. De crowdfunding is bij lange na niet genoeg voor alle werknemers in de kolensector, wilde Stam maar zeggen. "Het is samen uit, samen thuis."

Lees ook: Met een paar miljoen krijg je een kolencentrale niet dicht

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden