Arabische Liga vormt gezamenlijk leger

De leden van de Arabische Liga gaan een gezamenlijke troepenmacht vormen. Zo hopen de 22 landen het hoofd te kunnen bieden aan groeiende bedreigingen in de regio, blijkt vandaag uit een conceptakkoord dat de landen sloten op een top in Egypte.

De Saoedische koning Salman op de top in Egypte. Beeld reuters
De Saoedische koning Salman op de top in Egypte.Beeld reuters

De komende week zullen de landen de details van het plan uitwerken, zei de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Hij probeert de andere Arabische landen al maanden warm te krijgen voor een gezamenlijke troepenmacht, onder meer door de internationale weerstand om in te grijpen in het verscheurde Noord-Afrikaanse land Libië.

Onderlinge rivaliteit tussen verschillende Arabische landen dwarsboomde in het verleden de wens om militair meer samen te werken. Eerdere pogingen om een gezamenlijke strijdkracht op te zetten voor crisissituaties mislukten.

De gezamenlijke troepenmacht zal worden geleid door de stafchefs van de krijgsmachten van ieder land. De bijdrage aan de troepenmacht is overigens op een vrijwillige basis, waardoor geen enkel land gehouden is aan deelname.

No more Mr Nice Guy

Lees hier waarom de Arabische Liga losser wil zijn van Washington. Met een eigen leger.

Bommen op Jemen

Verschillende Arabische landen bombardeerden deze week doelen in Jemen, waar Houthi-rebellen de macht dreigen over te nemen. Lang niet alle landen van de Arabische Liga nemen echter deel aan die luchtaanvallen. De Liga zal echter wel de Houthi's oproepen hun wapens neer te leggen en af te geven aan 'legitieme' autoriteiten.

Saoedi-Arabië beweert dat de rebellen worden bewapend door Iran. Het land ontkent dat echter. Iran veroordeelt de luchtaanvallen.
Saoedi-Arabië, dat leiding heeft in de luchtaanvallen op Jemen, liet zondag weten dat het voorlopig bij luchtaanvallen blijft. De Saoedische ambassadeur in de Verenigde Staten zei dat er nog geen beslissing is genomen om grondtroepen in te zetten.

Het land wil in ieder geval doorgaan met bombarderen, totdat de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer terug is aan de macht. 'We houden de rebellen net zo lang onder druk, tot het Jemenitische leger het van ons over kan nemen', zei een woordvoerder van het Saoedische leger vandaag. Hij noemde de aanval tot nu toe succesvol. Het Jemenitische leger is enorm verzwakt door de jarenlange onrust in het land.

null Beeld afp
Beeld afp
Een helikopter patrouilleert boven de badplaats Shar el Sheikh in Egypte waar de leiders van de Arabische Liga bijeen zijn gekomen voor een top. Beeld ap
Een helikopter patrouilleert boven de badplaats Shar el Sheikh in Egypte waar de leiders van de Arabische Liga bijeen zijn gekomen voor een top.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden