Arabische landen bereiken overeenstemming over resolutie erkenning Palestina

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische Liga zijn het er vandaag over eens geworden dat zij een ontwerpresolutie over de Palestijnse staat zullen voorleggen aan de VN-Veiligheidsraad. Daarin staat een tijdschema voor de vorming van die staat, blijkt uit een verklaring die na overleg in Caïro werd gepubliceerd.

Redactie
De ministers van Buitenlandse zaken van de Arabische Liga in Caïro. Beeld epa
De ministers van Buitenlandse zaken van de Arabische Liga in Caïro.Beeld epa

Een commissie met topman Nabil al-Araby van de liga en vertegenwoordigers van de regeringen van Koeweit, Mauritanië en Jordanië probeert steun van zo veel mogelijk landen voor de ontwerpresolutie te vinden. Jordanië legt de ontwerptekst 'binnen enkele dagen' aan de raad voor, zei Araby vandaag. Jordanië is een van de tien huidige niet-permanente leden van de Veiligheidsraad.

De Algemene Vergadering erkende in november 2012 Palestina als staat. Zo'n uitspraak is echter niet bindend. Voor een resolutie die de Veiligheidsraad heeft aanvaard, geldt dat wel.

Tijdens de opening van de bijeenkomst sprak de Palestijnse presisdent Mahmoud Abbas, hij stelde dat Israël hen geen andere optie heeft gelaten dan zich direct richten tot de internationale gemeenschap. 'De huidige situatie in de Palestijnse gebieden kan niet langer zo doorgaan. Samenwerking met Israël is niet langer mogelijk en het enige wat we kunnen doen is het probleem internationaliseren.'

Europese erkenning

Gisteren werd bekend dat erkenning van Palestina ook voor Frankrijk een optie is. Als Israël en de Palestijnen niet binnen afzienbare tijd een vredesregeling sluiten, zal Frankrijk de Palestijnse staat erkennen, aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Larent Fabius.

Hij zei dat Frankrijk de plannen van de Verenigde Naties steunt om de partijen nog twee jaar de kans te geven om een akkoord te bereiken. 'Als de onderhandelingen mislukken, als deze laatste poging tot een oplossing via onderhandelingen geen succes heeft, zal Frankrijk zijn verantwoordelijkh,eid nemen met de onmiddellijke erkenning van de Palestijnse staat' zei de Franse bewindsman.

Zweden was dit jaar het eerste West-Europese land dat de Palestijnse staat erkende. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei deze maand in de Tweede Kamer dat het kabinet deze stap nu nog niet wil zetten, maar de erkenning wel mogelijk wil maken. Dat zou moeten gebeuren op een 'strategisch moment', als zo'n erkenning 'effectief en reëel' is in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Koenders ging daarmee verder dan zijn voorganger Frans Timmermans, die vond dat een aparte Palestijnse staat het sluitstuk van het vredesproces moet zijn.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden