Update

Appstore weigert omstreden slavernijgame 'Tocht naar de vrijheid'

De omstreden slavernijgame 'Tocht naar de vrijheid' is door Apple geweerd uit de Appstore. Het Amerikaanse bedrijf vindt slavernij geen geschikt onderwerp voor een computerspel.

Patrick Meershoek
De zweep wordt gehanteerd door een zwarte man. Dat valt slecht. Beeld Ninsee
De zweep wordt gehanteerd door een zwarte man. Dat valt slecht.Beeld Ninsee

'Tocht naar de vrijheid' is ontwikkeld voor de educatieve jongerenwebsite slavernijenjij.nl in opdracht van het slavernijinstituut Ninsee. Dat werd de afgelopen week overspoeld met boze reacties uit de Afro-Surinaamse gemeenschap.

Vrijdag werd het spel in opdracht van het Ninsee­bestuur van de site verwijderd. Via de Appstore hoopten de makers een wereldwijde verspreiding van het gratis spel te kunnen realiseren. Maar de afdeling van Apple die nieuwe apps beoordeelt, heeft het Ninsee vanuit de Verenigde Staten laten weten niet mee te willen werken vanwege de mogelijk kwetsende inhoud.

Suikerplantage
De speler van 'Tocht naar de vrijheid' kruipt in de huid van een nieuw aangekomen slaaf op de Surinaamse suikerplantage Rust en Werk. Hij staat voor de keuze op de plantage te blijven of het bos in te vluchten om zich aan te sluiten bij de rebellen. In beide scenario's wordt een goede prestatie beloond met lang leven, inclusief een huwelijk met kinderen, en leidt ongehoorzaamheid tot zweepslagen.

Het is een heftig verhaal, zegt Martijn Reintjes van het bedrijf Pepergroen, dat de educatieve game in samenwerking met het Ninsee ontwikkelde. 'Maar we zijn trouw gebleven aan de historische werkelijkheid. Er zijn bij voorbeeld klachten binnengekomen over het gegeven dat de zweepslagen op de plantage worden uitgedeeld door een zwarte man. Maar dat was nu eenmaal de praktijk.'

Subsidie
Aan de productie van de game is ruim een half jaar gewerkt. De kosten zijn gefinancierd uit de subsidie van de gemeente Amsterdam voor de 150ste verjaardag van de afschaffing van de slavernij. Reintjes: 'Het is geen financiële strop, maar wel vreselijk jammer van al het werk als de game niet terugkeert. Ik hoop dat hij een tweede kans krijgt.'

Voorzitter Franc Weerwind van het Ninsee liet gisteren in deze krant weten de game tijdelijk te hebben geparkeerd. Hij wil met de klagers in gesprek gaan over een oplossing.

TIP: Het Parool volgt vandaag live Keti Koti, de herdenking en de viering van de afschaffing van slavernij.

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot
null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot
null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden