Update

Apple zet kwaad bloed bij uitgevers

AMSTERDAM - NRC Media en andere dagbladuitgevers zijn niet te spreken over Apple, die wil dat alle digitale krantenabonnementen voor de iPad voortaan via de App Store worden aangeboden. Het Amerikaanse bedrijf heeft onlangs een update van een NRC-applicatie voor de iPad geweigerd, omdat NRC Handelsblad en nrc.next combinatie-abonnementen aanbieden waaraan de uitvinder van de iPad niets verdient.

NRC Media heeft tot 31 maart de tijd om zich aan de verscherpte regels te houden, anders verdwijnen de kranten mogelijk uit de onlinewinkel van Apple. Ook verliezen abonnees van de papieren kranten waarschijnlijk per 1 april het recht om de digitale versies gratis via de iPad te lezen, meldde uitgever Han-Menno Depeweg van NRC Digitaal.

De Tweede Kamerfractie van de VVD drong vrijdag aan op een spoedonderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit bij minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. ,,Op zijn minst wordt de schijn gewekt van machtsmisbruik. Het is hoogst onwenselijk dat Apple tussen de uitgever en de abonnee gaat zitten'', zei Kamerlid Joost Taverne. De VVD spreekt van monopoliepraktijken door Apple.

Persgroep
Ook in België klagen uitgevers. Kranten van De Persgroep Nederland hebben minder last van de regels. De Volkskrant en Het Parool verkopen alleen digitale nummers los via de App Store en verkopen daarnaast digitale abonnementen waar Apple van meeprofiteert. Ze kennen geen combinatie-abonnementen buiten Apple om. Volgens hoofdredacteur Philippe Remarque stopt de Volkskrant op 31 januari met het gratis aanbieden van de iPadversie aan gewone abonnees.

Het Financieele Dagblad (FD) is nog niet geïnformeerd door Apple. ,,Mocht Apple het model veranderen, dan zullen we e-papers voortaan via een browser aanbieden. Ook verwacht ik dat uitgevers hun investeringen zullen verplaatsen naar overige digitale alternatieven en Apple in de toekomst alleen nog maar gebruiken voor de losse verkoop, anders is het veel te duur'', aldus uitgever Joris Van Lierop van het FD.

Ook Depeweg oppert dat iPad-gebruikers de digitale NRC dan maar via een website moeten benaderen. Hij heeft nog niet uitgerekend hoeveel het NRC Media gaat kosten om aan de eisen van Apple te voldoen. ,,Het gaat om heel veel geld, dat is zeker.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden