Update

Apple-oprichter Steve Jobs overleden

Steve Jobs, medeoprichter van het computerconcern Apple, is gisteren op 56-jarige leeftijd overleden. Hij kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Jobs was eind augustus teruggetreden als hoogste baas van Apple.

Henrico Prins

Jobs leed onder meer aan alvleesklierkanker. In 2009 had hij een levertransplantatie ondergaan. In juni van dat jaar ging hij weer aan het werk, maar begin 2011 trok hij zich om medische redenen opnieuw terug. Hij werd vervangen door Tim Cook, die hem uiteindelijk in augustus als CEO zou opvolgen.

In een verklaring laat de leiding van Apple weten dat Jobs' passie en gedrevenheid 'de bron waren van talloze vernieuwingen die ons leven hebben verrijkt en verbeterd'. 'De wereld', schrijft het bedrijf, 'is onmetelijk veel beter dankzij Steve'.

Meesterlijk oog

Jobs grote verdienste wordt meestal gezocht in zijn meesterlijke oog voor de laagdrempelige manier waarop mensen techniek willen hanteren. Hij heeft de computer in al zijn verschijningsvormen, van smartphone tot 'tablet', toegankelijk gemaakt voor iedereen. Van een apparaat dat feitelijk nog te lelijk was voor op een kantoorbureau, maakte Apple onder Jobs' leiding modieuze gadgets waarvoor mensen over de hele wereld graag in de rij staan.

Jobs' rol is voor de onderneming cruciaal geweest. Met Steve Wozniak had hij Apple in 1976 opgericht, maar in 1985 werd hij vanwege een verschil van inzicht gedwongen het bedrijf te verlaten. Pas twaalf jaar later zou hij terugkeren in de leiding van Apple. In de tussenliggende periode was het bedrijf op de rand van de afgrond beland. De fijnproevers onder de computerliefhebbers hadden Apple omarmd sinds in 1984 de eerste Macintosh-computers op de markt kwamen, maar dat was niet genoeg gebleken.

Nieuw succes
Het was vooral dankzij Jobs' vindingen dat Apple zich oprichtte. Met name de iMac, de vermaarde alles-in-ééncomputer met de gekleurde, half-doorzichtige achterkant, stond in 1998 aan de basis van het nieuwe succes.

Hoe vernieuwend die iMac ook was, Apple richtte zich pas goed op bij de lancering van de iPod-muziekspeler, in 2001. Op dat moment bekleedde de computerfirma de 287ste plek op de lijst van vijfhonderd grootste bedrijven in de Verenigde Staten. De komst van de iPhone gaf de opmars van Apple een nog steviger duw in de rug.

Vervolmaking
De in januari 2010 door Jobs gepresenteerde iPad betekende in zekere zin de vervolmaking van het succes. In nog geen anderhalf jaar tijd zijn er wereldwijd tientallen miljoenen van verkocht.

Minder zichtbaar, maar daarom niet minder belangrijk, is het succes van het programma iTunes, en Apples bijbehorende online-winkel. Die stelde het bedrijf in staat een voet tussen de deur te krijgen bij de makers van liedjes, films en tv-programma's, en door de online verkoop van hun producten ook daar een graantje van mee te pikken.

Apple is onder leiding van Jobs uitgegroeid tot een van de meest succesvolle bedrijven uit het dotcom-tijdperk. Vlak voor Jobs' terugtreden als CEO, afgelopen augustus, werd bekend dat Apple, gemeten naar beurswaarde, de oliemaatschappij Exxon had ingehaald als het grootste bedrijf ter wereld. Alle Apple-aandelen bij elkaar waren op dat moment 236 miljard euro waard.

'Vredig gestorven'
De familie liet weten dat Jobs 'vredig in hun bijzijn' is gestorven in in Palo Alto (Californië). Ze zullen hem herinneren als 'iemand die zijn familie lief had'.

'We zijn dankbaar dat zo veel mensen hun gebeden en wensen hebben gedeeld tijdens Steve's ziekte', aldus de familie, die ook bekend maakte dat er een website zal worden gecreëerd waar mensen hun medeleven kunnen betuigen en herinneringen kunnen achterlaten.

Jobs laat zijn vrouw Laurene, met wie hij drie kinderen had, achter. Jobs had ook een dochter bij een andere vrouw.

Steve Jobs Beeld afp
Steve JobsBeeld afp
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden