Apple ontwijkt massaal belastingen

Technologiebedrijf Apple ontwijkt via een wirwar aan vennootschappen de fiscus. Dat onthult The New York Times. Zo lopen veel geldstromen in de Verenigde Staten via Nevada, een staat met een vennootschapsbelasting van 0 procent. Dat is veel minder dan in Californië, de eigenlijke thuisbasis van Apple.

Het logo van Apple boven een winkel in Carlsbad, Californië. Beeld reuters
Het logo van Apple boven een winkel in Carlsbad, Californië.Beeld reuters

Maar ook internationaal maakt het bedrijf gretig gebruik van ingewikkelde constructies. Via bedrijfjes - soms niet meer dan postbusvennootschappen - in Nederland, Ierland, Luxemburg en de Maagdeneilanden slaagt het bedrijf erin om op een legale manier zo weinig mogelijk belastingen te betalen.

Een populaire techniek staat bij belastingconsulenten bekend als de 'Double Irish with a Dutch Sandwich'. Bedrijfswinsten worden daarbij via Ierland naar Nederland gesluisd en daarna naar de Caraïben. De geldstromen hebben tot doel de effectief betaalde belasting zo laag mogelijk te krijgen.

Een voormalig econoom van de Amerikaanse schatkist schat de belastingontwijking op 2,4 miljard dollar. Het gaat om legale, maar hoogst innovatieve constructies waarmee het bedrijf de fiscus te slim af is.

In een reactie zegt Apple dat het bedrijf 'enorme bedragen aan belastingen betaalt die de lokale, deelstaat- en federale regeringen in de VS helpen'. Het gaat volgens Apple om 5 miljard dollar alleen al voor de eerste helft van het boekjaar 2012. Het bedrijf zegt dat het 'alle toepasbare wetten en boekhoudregels respecteert'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden