Update

Applaus voor De Geus én Beatrix op congres CDA

CDA-leden applaudisseerden vandaag met grote regelmaat voor de nieuwe koers die voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad uitstippelde op het partijcongres van de christendemocraten.

Sebastiaan Timmermans
Henk Bleker in gesprek met andere congresgangers van het CDA. Beeld anp
Henk Bleker in gesprek met andere congresgangers van het CDA.Beeld anp

Zijn presentatie van het rapport 'Kiezen en Verbinden' van de denktank vormt het startsein van een maandenlange discussie met de leden over de koers van het CDA de komende 10 à 15 jaar.

Volgens De Geus is het zaak heldere keuzes te maken vanuit 'het politieke midden'. Het Strategisch Beraad pleit onder meer voor durf om te hervormen. De Geus wees op de economische crisis, die volgens hem zwaar drukt op samenleving en duidelijk maakt dat we de afgelopen jaren op te grote voet hebben geleefd.

Het congres staat voornamelijk in het teken van de bevindingen van het Strategisch Beleid. Gisteren presenteerde deze commissie onder leiding van Aart Jan de Geus haar bevindingen.

Maar ook koningin Beatrix - uiteraard niet aanwezig - kreeg applaus van de aanwezige CDA'ers. Op de vraag van één van de leden van het Beraad of het staatshoofd er niet mooi uitzag tijdens het staatsbezoek aan Abu Dhabi, antwoordde de zaal met een lang applaus. De vragensteller doelde op de hoofddoek die Beatrix droeg tijdens een bezoek aan de belangrijkste moskee van het land.

Peetoom
Partijvoorzitter Ruth Peetoom wil een 'stevig gesprek' binnen de partij 'in alle openbaarheid'. Peetoom voegde aan toe: 'En hopelijk denken we verschillend'. Want anders komt een goede partijdiscussie volgens haar niet van de grond.

Ophef de afgelopen tijd dat het CDA zich met het uitstippelen van een nieuwe koers voor de komende 10 à 15 jaar zou afzetten tegen het beleid van het minderheidskabinet met VVD en gedoogsteun van de PVV, wees Peetoom van de hand. Een partij die niet nadenkt over de toekomst is volgens haar geen knip voor de neus waard.

Piet Hein Donner
Oud-minister Piet Hein Donner kreeg een staande ovatie van de leden. Donner was door Peetoom op het podium geroepen om hem te bedanken voor zijn diensten aan de partij. De CDA'er wordt vicevoorzitter van Raad van State na ongeveer 10 jaar minister te zijn geweest (Justitie, Sociale Zaken en van Binnenlandse Zaken).

Donner toonde zich ingenomen met het feit dat hij als 60-plusser nog kan veranderen van functie. 'En het voordeel voor het CDA is dat ik geen partijprominent kan worden, want ik moet mijn mond houden', zei hij, verwijzend naar zijn nieuwe functie.

Stap vooruit

'Mensen willen echt een stap vooruit zetten', aldus fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van het CDA. 'Mensen hebben genoeg van achterom kijken'.

De fractieleider in de Tweede Kamer noemde het ook ongelofelijk hoeveel christendemocraten naar het partijcongres in Utrecht zijn gekomen. Tekenend is volgens hem ook dat iedereen die hij spreekt ook echt het stuk heeft gelezen van het Strategisch Beraad.

Het CDA-congres is met ongeveer 1700 leden volgeboekt. De partij moest meer dan 200 leden zelfs nee verkopen, omdat in de afgehuurde zalen van de Utrechtse evenementenlocatie De Fabrique niet meer mensen kunnen.

CDA-voorzitter Ruth Peetoom. Beeld ANP
CDA-voorzitter Ruth Peetoom.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden