Han Lips kijkt tv

Applaus: Van Nieuwkerk liet zijn tafel leeg voor deze docu

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de DWDD-documentaire Dit is de leven.

Dit is de leven. Beeld NPO1
Dit is de leven.Beeld NPO1

“Ik droomde altijd dat ik een heel bijzonder kind zou krijgen. Eentje die bij voorbaat vrijgevochten is en nooit de gebaande paden bewandelt. Ik heb precies gekregen wat ik wil,” zegt Romana Vrede in de documentaire Dit is de leven over haar autis­tische zoon Charlie.

Haar zoon is, in de ogen van de maatschappij, ‘raar, on­aangepast, dwangmatig en niet normaal’. Maar, zei ze in haar inleiding op de kruk bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door, kinderen als Charlie bezitten juist ook zoveel schoonheid.

Vanuit die gedachte maakte Vrede samen met de DWDD-redactie een korte documentaire, waarvoor Van Nieuwkerk zijn praattafel een avond lang ongebruikt liet. Een beslissing waar Lips na drie kwartier ademloos kijken slechts voor kon applaudisseren. Hij genoot van de schitterende eigengereidheid en pure wilskracht van kinderen als Job, Ginny en Aiden.

Het leukst vond Lips puber Beer, die een fascinatie voor cijfers heeft. Zijn moeder: “Getallen zijn voor hem wat voor andere kinderen knuffelbeertjes zijn.” Wat een magnifiek beeld: Beer in de Albert Heijn tussen de diepvriespizza’s en het schepijs, springend van ­vreugde met een ballon van het cijfer ‘1’ aan een touwtje. Eerder had hij zijn vreugde over het ­blauwe opblaasbare cadeau al uitgesproken: “Wat een prachtige 1.”

Een verfrissende blik. En dat was precies de conclusie die voor de hele documentaire gold. Daarmee slaagde Vrede in haar opzet. Wie voorbij zijn eerste indrukken keek, zag een verzameling compleet unieke individuen, allen volledig één met hun eigen wereld en schijnbaar immuun voor de opinies van anderen. Mensen kortom behept met precies die eigenschappen die Lips zijn hele leven al probeert aan te leren.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden