Update

Appie Baantjer, schepper van De Cock, overleden

Portret van Appie Baantjer. Foto ANP Beeld
Portret van Appie Baantjer. Foto ANP

AMSTERDAM - Na een kort ziekbed is zondagavond de schrijver
A. C. Baantjer op 86-jarige leeftijd overleden. Appie Baantjer genoot grote bekendheid met zijn politieromans rond de rechercheurs De Cock ('met cee-oo-cee-kaa') en Vledder.

Begin augustus werd een agressieve vorm van slokdarmkanker bij Baantjer geconstateerd. Zijn laatste dagen is Baantjer, aldus zijn uitgeefster Geneviève Waldmann van uitgeverij Fontein, liefdevol verpleegd in het Hospice in Alkmaar, omringd door zijn dierbaren. ''Tot aan het eind toe bleef Appie charmant, goedlachs en vol met verhalen,'' aldus Waldmann. Vriend Simon de Waal schreef een In Memoriam over de schrijver.

Appie Baantjer was met afstand de succesvolste misdaadschrijver in Nederland. In totaal publiceerde hij in de loop van tientallen jaren ruim tachtig misdaadromans, waarvan meer dan zeven miljoen exemplaren werden verkocht.

Baantjer, geboren in het vissersdorp Urk, begon zijn carrière bij de Amsterdamse politie begin jaren vijftig. Baantjers eerste verhaal ('5 keer 8....grijpt in') verscheen in 1959. Rechercheur De Cock dook voor het eerst op in Een strop voor Bobby en De moord op Anna Bentveld, maar kreeg pas definitief gestalte in De Cock en de wurger op zondag, dat in 1965 bij De Arbeiderspers verscheen.

In 1974 stapte Baantjer over naar De Fontein, waar hij Maran Olthoff als vaste redacteur kreeg. Zij heeft, ook na haar pensioen, altijd al zijn boeken geredigeerd. Op vroege zondagmorgens trokken zij er gezamenlijk op uit om in de Amsterdamse binnenstad covers te fotograferen voor Baantjers boeken.

Na 1995 kon in Nederland niemand meer om Baantjer heen dankzij de tv-serie over zijn boeken, met Piet Römer als De Cock, zoals op zijn fansite te zien is. De serie leverde ook 'Lowietje' veel bekendheid op, de stamkroeg van De Cock en Vledder. Veel toeristen bezoeken het café.

In 2007 overleed Baantjers vrouw Marretje. ''Dat betekende een ommekeer in Baantjers leven,'' aldus Waldmann. ''Baantjer besloot dat De Cock en de dood in gebed zijn laatste boek zou worden. In 2008 werd ook hartfalen bij Baantjer geconstateerd. Niettemin bleek hij tot veler verrassing het afgelopen jaar met Simon de Waal te werken aan nieuwe projecten. Bij Fontein begon hij samen met Ed van Eeden aan een nieuwe reeks, Baantjer Inc.

''Appie is van grote betekenis geweest voor de politieroman in Nederland,'' zei De Waal vanochtend. ''Hij had een jeugdige geest, maar hij werd helaas door zijn lichaam in de steek gelaten. Hij zei zelf dat hij een prachtig leven had gehad, maar dat het nu mooi was geweest. Al wilde hij nog niet dood omdat hij nog zo veel te doen had.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden