Plus

Appende bestuurder verder in het nauw

De stevige lobby was er al, nu ook de politieke wil: appen achter het stuur moet een misdrijf worden, net als het rijden onder invloed. Mét de bijbehorende zware straffen.

Lex Boon
null Beeld anp
Beeld anp

Appen achter het stuur is al een overtreding. De boete: 230 euro. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dat appen voortaan als misdrijf wordt bestraft, waardoor rechters een veel hogere straf kunnen opleggen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) voert al jaren een lobby tegen het smartphonegebruik. Dat is volgens de organisatie hard nodig. De afgelopen jaren zijn het aantal verkeersdoden (629 in 2016) en het aantal ernstig gewonden in het verkeer (21.300 in 2015) toegenomen, na een lange periode van dalende cijfers.

VVN schat dat het smartphonegebruik zorgt voor 10 tot 100 doden per jaar en honderden ernstig gewonden.

"Wij zijn dan ook blij dat er wat beweging is in de politiek," zegt Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN. "Als je dit bij wet gaat verbieden, maak je heel duidelijke keuzes. Daarmee geef je aan: dit is levensgevaarlijk en brengt allerlei ellende met zich mee. En wat ons betreft wordt het liever gisteren dan vandaag ingevoerd."

De strengere regels zouden moeten worden opgenomen in het wetsvoorstel 'roekeloos rijden' dat bij het ministerie van Justitie en Veiligheid in de maak is.

Door een nieuwe definitie moet een verkeerde handelwijze sneller onder 'roekeloos rijden' vallen. Ook worden de maximumstraffen voor zware verkeersdelicten verhoogd. Het wetsvoorstel moet begin volgend jaar gereed zijn.

'Politie moet meekijken'
Een uitdaging bij een verbod op appen achter het stuur is handhaving. Nu al komen veel slingerende automobilisten weg met hun smartphonegebruik doordat ze niet worden betrapt.

629

De laatste jaren is er een stijging in het aantal verkeersslachtoffers. In 2016 ging het om 629 dodelijke slachtoffers, tegen 570 in 2014.

"De pakkans is nu net zo laag als de hypotheekrente. Agenten moeten veel meer zichtbaar aanwezig zijn, de verkeersdeelnemer moet voelen dat de politie meekijkt," aldus Stomphorst.

Er zijn technische oplossingen die het smartphonegebruik achter het stuur onmogelijk maken. Besturingssystemen van smartphones kunnen zo worden aangepast dat gesprekken en berichten worden geblokt zodra een auto begint te rijden. Sommige bedrijven maken daar nu al gebruik van om te zorgen dat medewerkers hun blik op de weg houden.

Taakstraf
Ook is het nu moeilijk de bewijsvoering rond te krijgen. Vorige week werd Pamela H. uit Den Burg een taakstraf van 120 uur opgelegd voor het doodrijden van een 21-jarige vrouw.

De officier van justitie had een half jaar gevangenisstraf geëist, omdat de vrouw volgens hem had zitten whatsappen op het moment van de aanrijding.

21.300

In 2015 waren er 21.300 ernstig gewonden in het verkeer, tegen 20.700 een jaar eerder.

Volgens de rechtbank leverde de aanklager daarvoor onvoldoende bewijs aan. Tussen het moment dat H. nog een appje verstuurde en het moment dat ze na het ongeval 112 belde, zat 97 seconden.

Onderweg zegt ze haar auto aan de kant te hebben gezet om een appje te kunnen versturen. Daarna zou ze verder zijn gereden. Vlak daarna gebeurde het ongeval.

120

Pamela H. kreeg vorige week 120 uur taakstraf voor het doodrijden van een 21-jarige vrouw.

'1 op 3 bestuurders gebruikt smartphone'

Een op de drie Nederlanders (34 procent) gebruikt tijdens het autorijden een smartphone. Bij 25 tot 34-jarigen is dit zelfs de helft (51 procent).

Onderzoeksbureau Deloitte kwam tot deze conclusie in een onderzoek naar telefoongebruik onder 2000 Nederlanders.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat we ons ergeren aan ons eigen smartphonegebruik. Bijna 40 procent van de ondervraagden vindt dat ze hun telefoon te veel gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden