Appen op de fiets vanaf 2019 verboden

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen komt volgend jaar met een voorstel voor een appverbod voor fietsers. Dat kan vanaf 2019 ingaan, meldt de minister aan de Tweede Kamer.

null Beeld anp
Beeld anp

Van Nieuwenhuizen ziet een 'groot maatschappelijk en politiek draagvlak' voor een verbod voor appen op de fiets.

De minister wil een krachtig signaal afgeven en komt volgend jaar met een wetsvoorstel, inclusief boetebedragen. Tegelijk waarschuwt de bewindsvrouw op Infrastructuur en Waterstaat dat een verbod wel helder en te handhaven moet zijn.

Urgent probleem
De nieuwe regels kunnen dan vanaf het jaar daarop ingaan. Daarnaast komt er volgende zomer een nieuwe campagne, gericht op verstandig omgaan met de smartphone in de auto en op de fiets.

Driekwart van de Nederlanders wil in elk geval het actief bedienen van de telefoon op de fiets in de ban doen, bleek begin dit jaar al.

De meerderheid geeft ook aan dat zij het een urgent probleem vinden en dat zij vaak gevaarlijke situaties als gevolg van gebruik van het mobieltje op de fiets zien.

Echter, nieuw onderzoek van VeiligheidNL stelt nu dat appen op de fiets nauwelijks mede een ongeval veroorzaakt; slechts bij 1,2 procent van de slachtoffers die op de eerste hulp zijn beland.

Praten met een medefietser (11 procent) of muziek luisteren, eventueel met koptelefoon op, (3 procent) blijkt onveiliger.

Overleggen
Sterker nog: er is volgens de onderzoekers geen sluitend bewijs dat er een verband is tussen telefoongebruik en fietsongevallen.

Juridisch een belangrijk punt. Als volgende stap gaat minister Van Nieuwenhuizen daarom eerst overleggen met de Raad van State. De bewindsvrouw wil alleen komen met een 'verantwoorde en robuuste oplossing'.

In mei 2016 kondigde de voorganger van Van Nieuwenhuizen, Melanie Schultz, al onderzoek aan naar een appverbod op de fiets na een gesprek met vader Michael Kulkens.

Die verloor enkele maanden eerder zijn toen 13-jarige zoon Tommy-Boy. De knul zat tijdens het ongeluk op zijn fiets en was op zijn mobiel bezig met muziek.

Sindsdien maakt vader Kulkens zich hard voor het verbannen van de smartphone uit het verkeer. "Ik ben al tweeënhalf jaar bezig om appen in het verkeer strafbaar te stellen. Ondertussen blijven er helaas mensen en kinderen aan overlijden, ook door het gebruik van hun mobiel. Elke dag dat het langer duurt om deze wet in te voeren, is er één te veel."

Lees ook: Appende bestuurder verder in het nauw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden