Appelsap één van de winnaars van Amsterdamprijs 2017

Muziekfestival Appelsap, theaterproducent Well Made Productions en beeldend kunstenaar Fiona Tan zijn de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017.

Het Parool
De mannen van Appelsap, vlnr Koos Groenendijk, Rogier Smalhout en Wiecher Troost, zijn onder andere winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017. Beeld Linda Stulic
De mannen van Appelsap, vlnr Koos Groenendijk, Rogier Smalhout en Wiecher Troost, zijn onder andere winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2017.Beeld Linda Stulic

Dat is donderdagavond bekendgemaakt in Paradiso. De Amsterdamprijs voor de Kunst, de grootste cultuurprijs van de hoofdstad, wordt jaarlijks uitgereikt aan kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan de kunst in de stad.

Dat gebeurt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), locoburgemeester en wethouder Kunst en Cultuur Kajsa Ollongren reikte de prijzen uit.

Grenzen verleggen
De jury koos dit jaar voor initiatieven die zich sterk maken voor diversiteit en die, wat ze bij het AFK zeggen, maatschappelijke relevant zijn. Juryvoorzitter Tracy Metz: "We hebben gekozen voor winnaars die grenzen verlegd hebben - en blijven verleggen."

"Kunst die maatschappelijke vragen niet uit de weg gaat en aanhaakt bij het cultureel diverse publiek dat deze stad kenmerkt. Alle drie de winnaars zijn vooruitstrevend en voorbeeldstellend voor Amsterdam; het zijn winnaars die durven en die zich inzetten voor een veelzijdige, diverse kunstsector."

Bijdrage
Het AFK kent de Amsterdamprijs voor de Kunst jaarlijks toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000,- en een bijzondere schaal van de stad Amsterdam, naar een ontwerp van vormgever Frederik Roije.

In 2016 werd de Amsterdamprijs gewonnen door schrijfster Annejet van der Zijl, ontwerper en kunstenaar Joris Laarman en door toneelregisseur Daria Bukvic.

Lees hier interviews met de prijswinnaars Appelsap, Well Made Productions en Fiona Tan. [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden