Update

Appel- en perenoogst minder dan topjaar 2009

ANP Beeld
ANP

ZOETERMEER - De appel- en perenoogst zal dit jaar minder zijn dan in het topjaar 2009, maar wel een normale omvang hebben. Dit meldt het Productschap Tuinbouw op basis van de jaarlijkse oogstraming. De kleinere oogst is vooral het gevolg van de koude meimaand.

Vergeleken met de topoogst van 2009, valt de oogstverwachting voor appels dit jaar 17 procent lager uit: 340 miljoen kilo appels, tegenover 409 miljoen kilo in 2009. De perenoogst ligt met 267 miljoen kilo in 2010 naar verwachting 14 procent lager dan vorig jaar.

Bij de appels zal er 17 procent minder Elstar en 32 procent minder Jonagold geoogst worden. Er zal ongeveer evenveel Golden Delicious geplukt worden als vorig jaar. De clubrassen, ofwel de meer exclusieve soorten, groeien nog altijd in aantal, maar de Rode Boskoop laat voor het tweede jaar op rij een afname zien, nu van 14 procent.

Bij de peren wordt verwacht dat de oogst van Conference 16 procent lager zal uitvallen dan vorig jaar. Ondanks een uitbreiding van het areaal wordt een lagere oogst verwacht van 210 miljoen kilo. Van de Doyenné du comice zal er zelfs 20 procent minder geoogst gaan worden. Bij de overige perenrassen, waar ook het nieuwe ras Sweet sensation onder valt, zal de oogst wel wat hoger uitvallen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden