Review

Appaloosa ****

null Beeld

Regie: Ed Harris
Met: Ed Harris, Viggo Mortensen, Renée Zellweger, Jeremy Irons, Timothy Spall

Negen jaar geleden maakte acteur Ed Harris zijn regiedebuut met de biografische film Pollock, waarin hij de Amerikaanse schilder Jackson Pollock ook zelf vertolkte. Aan acteurswerk heeft het hem sindsdien niet ontbroken, maar met de western Appaloosa keert hij nu pas terug in de regiestoel. Harris speelt opnieuw een hoofdrol en was tevens coscenarioschrijver bij de bewerking van de gelijknamige roman van Robert B. Parker. Tijdens de aftiteling vertolkt hij bovendien een zelfgeschreven liefdeslied, dat door de droogkomische tekst uitstekend aansluit bij de toon van de film.

In opzet lijkt Appaloosa weinig meer dan een gangbare western, waarin een stadje door een boevenbende wordt geterroriseerd en twee revolverhelden de bewoners te hulp schieten. In de uitwerking ontstijgt de film het sleetse gegeven echter met gemak, want Harris en Parker maken weinig werk van de gebruikelijke vuurgevechten en leggen veel nadruk op de aanstekelijk onderkoelde wisselwerking tussen de helden.

Toch valt wel wat op de film af te dingen: de ontknoping laat te lang op zich wachten en is weinig verrassend, en ondanks sterk spel gaat er van booswicht Jeremy Irons weinig dreiging uit.

Dat wordt echter gecompenseerd door de gortdroge humor die de vriendschap tussen huursheriff Virgil Cole (Harris) en scherpschutter Everett Hitch (Viggo Mortensen) kenmerkt. Cole is een man van weinig woorden, en met een goede reden voor: lezen gaat hem lastig af, en zijn woordenschat is zo beperkt dat Hitch zijn zinnen moet afmaken. Bij de wetshandhaving zijn de twee al net zo goed op elkaar ingespeeld, maar hun klus wordt bemoeilijkt door de komst van een jonge weduwe (Renée Zellweger), die Cole het hoofd op hol brengt.

Mortensen en Harris speelden eerder samen in David Cronenbergs A history of violence en blijken opnieuw uitstekend aan elkaar gewaagd, in rollen die hen op het lijf geschreven zijn. Het maakt Appaloosa tot een echte acteursfilm, waarin Harris zijn markante kop en felle oogopslag optimaal uitbuit en Mortensen opnieuw laat zien dat hij als geen ander weet hoe een acteur zijn hele lichaam kan benutten om een personage gestalte te geven.

Het is jammer dat Appaloosa als een nachtkaars uitgaat, maar in het desolate westernlandschap van de 21ste eeuw kunnen liefhebbers van het genre niet op alle slakken zout leggen. (BART VAN DER PUT)

www.welcometoappaloosa.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden