App Too Good To Go tegen voedselverspilling

Via de app 'Too Good To Go' kun je voor een klein bedrag eten kopen dat anders weggegooid zou worden. In Amsterdam werken al tientallen winkels, restaurants en hotels mee.

Corrie Gerritsma
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Marqt, Stach, Ekoplaza, maar ook het Mercure Hotel, meerdere bakkers, viswinkels en sappenwinkels bieden hun overschot aan via de app.

Consumenten zien in de app bijvoorbeeld dat het Vlaamsch Broodhuys een 'magic box' aanbiedt voor 4 euro. Het heet magic box omdat het voor consumenten een verrassing is wat ze precies krijgen. In de app kunnen ze een magic box afrekenen en daarna ophalen bij de winkelier.

Marieke Graat van Too Good To Go: "Een bakker weet meestal wel dat hij elke dag iets over heeft, maar niet wat. De ene keer zijn dat krentebollen en stokbrood, de andere keer croissantjes en een speltbrood. Wat wel zeker is: de producten zijn veel meer waard dan wat de consumenten ervoor betalen."

Denemarken
De app is ruim twee jaar geleden ontwikkeld in Denemarken. Graat: "Daar is het een heuse movement geworden. Het is daar zo populair dat mensen hun wekker om middernacht zetten om hun favoriete magic box te kunnen claimen."

In Amsterdam is het nog niet zo ver. Too Good To Go ging hier eind januari van start met 25 ondernemers. Inmiddels zijn dat er ruim honderd en is de app ook uitgerold in Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Vers?
Bestaat het risico op verlepte sla en vis met een luchtje? Nee, benadrukt Graat. "Winkeliers verkopen alleen producten die ze nog mogen verkopen, dus producten die nog goed zijn. Bovendien laten consumenten een beoordeling achter. Als die minder dan vier sterren wordt, gaan we onderzoeken waarom."

Ondernemers kunnen door deelname aan Too Good To Go niet veel geld verdienen. "Het gaat slechts om een paar magic boxes per dag. Ze doen echt mee omdat ze het zonde vinden om goed eten weg te gooien."

Volgens Graat is de app ook een mooie manier om winkels te ontdekken waar je normaal niet heen zou gaan. "Je kunt nu iets proeven met heel veel korting en misschien kom je daarna wel een keer terug."

Succes
Omdat het aantal magic boxes dat winkeliers aanbieden beperkt is, is groei alleen mogelijk als steeds meer zaken meedoen.

Graat: "In Utrecht is het aanbod vrijwel dagelijks op, we hopen dat daar meer ondernemers zich aansluiten. Als je de app aanzet in Kopenhagen of Parijs weet je niet wat je ziet: alleen maar groene puntjes op de kaart van winkeliers die bijdragen."

null Beeld Too Good To Go
Beeld Too Good To Go

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden